Opilá jízda, ignorování bezpečnosti. Praha má problém s elektrokoloběžkami

Několik jich jede nerušeně vedle sebe a kolona táhnoucí se za nimi je jim ukradená. Auta do ní dobržďují. Po chodníku, po přechodu, proplétání se mezi auty i davem lidí. Zákaz vjezdu jako kdyby neplatil. Jízda několika lidí na jednom stroji není výjimkou, ale spíš standardem.

Skupinka mladíků míří na přechod pro chodce navzdory blížící se tramvaji. Jeden projíždí na poslední chvíli, další si to naštěstí rozmyslí. S postupujícím večerem jsou k vidění čím dál bizarnější situace. Jak to vypadá na stanovišti koloběžek, je už jen třešnička na dortu. Nakonec to stejně vždycky někdo uklidí.

To, že by se měla na koloběžce dodržovat pravidla silničního provozu, řada lidí nejspíš neví. Nebo je jim to jedno. "Koloběžka je z pohledu zákona prostě kolo. No a cyklista je prostě řidič," vysvětlil dopravní expert Robert Kotál.

[chooze:article;value:503389]

​Spousta lidí používá koloběžku jako přibližovadlo mezi hospodami. Navíc, jak přiznali oslovení koloběžkáři reportérovi TV Nova, návod ke stroji nepřečetli. "Pokud někdo jede na koloběžce s alkoholem, tak může klidně zaplatit 50tisícovou pokutu, stejně jako kdyby seděl v autě," řekl Kotál.

Počet přestupků koloběžkářů vzrostl loni desetkrát oproti roku 2018. Strážníci už na podzim vyhlásili, že se na ně zaměří pokutami, ale i preventivními akcemi. V provozu to ale zatím vidět není. A přibývá i nehod. Ještě za celý rok 2015 ošetřila pražská záchranka kvůli zranění z koloběžky pouhých 30 lidí. Loni jich bylo 300 a letos už 80.

Štáb TV Nova zjišťoval, za jak dlouho provozovatel odstraní špatně zaparkovanou koloběžku:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.