Opilí cyklisté způsobí ročně stovky nehod. Lidé na kole však pijí dál

Projet se na kole k vodě, sednout si, dát si na osvěžení vychlazené pivo a jet zpátky domů. Pro řadu lidí ideální odpoledne. Jenže to se může pořádně zvrtnout. Podle údajů policie minulý rok zavinili cyklisté 2 826 nehod. U téměř třetiny z nich byl pak zjištěn alkohol v krvi. A podobné to je i letos.

"Jen za prvních 6 měsíců letošního roku cyklisté způsobili více než 1100 dopravních nehod, z čehož u 320 z nich byla zjištěna přítomnost zakázaných látek, tedy alkoholu," říká mluvčí policie Hana Rubášová.

Lidé prý často neodhadnou, kdy můžou po vypitém pivu opět sednout za řídítka. "To, že si dám osmičku nebo desítku, slabší pivo, tak to neznamená, že můžu za chvíli jet. U té desítky je to u 80kg muže dvě hodiny, než to odbourá na nulu," upozorňuje Tomáš Neřold z organizace BESIP.

[chooze:article;value:519642]

Cyklisté jsou součástí silničního provozu a vztahují se na ně stejná pravidla jako na řidiče aut – tedy i nulová tolerance alkoholu v krvi, a to i na cyklostezce.

Na rozdíl od řidičů nemohou cyklisté, kteří mají zároveň řidičský průkaz, přijít o body nebo doklady. Když cyklista nadýchá méně než jedno promile, může dostat pokutu až 25 000 Kč. Pokud je to více, tak až 50 000 Kč. Podle odborníků navíc u více než poloviny všech nehod zaviněných alkoholem cyklisté nadýchali nad 1,5 promile.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.