Opilých řidičů přibývá. Neodradí je hazard se životem ani přísné tresty

V půl sedmé ráno se po D7 řítil směrem na Chomutov, u letiště ale narazil do auta před sebou. Jednatřicetiletý řidič nadýchal skoro 1,5 promile. Policejní statistiky zatím končí v září, v porovnání s minulými roky je ale vidět jasný nárůst nehod, ve kterých hrál roli alkohol. Oproti roku 2021 je to skoro o 400 případů. Vypadá to, že před jízdou se pije čím dál víc.

Na nelichotivé statistice se mohla podepsat koronavirová pandemie, bezpečnostní situace či existenční nejistota. Stres je všudypřítomný a Češi se naučili používat alkohol a alkoholické nápoje, jako prostředek k jeho zvládání.

A jak známo, vztah k alkoholu má spousta Čechů více než kladný. Za volant se leckdo nebojí usednout ani zcela namol. Podle statistik vzniká při nehodách způsobených pod vlivem alkoholu vyšší škoda.

[chooze:article;value:528706]

​Hlavně jsou ale horší následky pro samotné účastníky té nehody, a to až šestkrát. "Místo lehkého zranění těžké zranění, místo těžkého zranění to může být až úmrtí," uvedl mluvčí Ústředního automotoklubu Igor Sirota.

Alkohol nikdy není sám o sobě příčinou nehody, vždy je to v souběhu například s nepřiměřenou rychlostí, nedáním přednosti či nesprávným předjížděním. Jde ale o výraznou přitěžující okolnost. "Do jedné promile se pokuta ve správním řízení může vyšplhat až na 20 tisíc korun, nad jednu promile to může skončit před soudem," upozornil mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík.

Záleží na tom, jak vážné jsou následky nehody. Řadu lidí poslalo způsobení vážné nehody v opilosti do vězení. Přesto se statistiky zhoršují. Příští rok začne platit nový bodový systém a ten by měl čísla pomoci vylepšit. Zpřísní se pokuty za řízení v opilosti i za odmítnutí dechové zkoušky.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.