Opozice cupuje Fialovu vládu. Tři věci, které u důchodů hned změní, když ji vystřídá

Alena Schillerová ve středeční Snídani uvedla, že pokud ANO se stížností na valorizaci důchodů neuspěje, tak nezbude nic jiného než se k otázce vrátit politickou cestou. "Pokud bychom vyhráli příští parlamentní volby v roce 2025, tak se znovu na celý systém podívat a prostě ho zrevidovat. To je asi jediná cesta, která je možná," řekla.

Špatně nastavená valorizace

Nicméně Schillerová neuvedla další podrobnosti ani části důchodového systému, na které by se případná vláda s účastí ANO zaměřila. Ty rozvedl její stranický kolega a stínový ministr práce a sociálních věcí Aleš Juchelka. "Důchodová reforma měla být pro lidi do 50 let věku. Ale u předčasných důchodů a jejich zpřísnění se dotkla i těch, kteří měli jít to důchodu třeba za rok," uvedl jako první.

Další velký problém je podle Juchelky změna vzorečků u řádných valorizací z poloviny na třetinu reálných mezd. "Pokud tady bude ekonomicky růst, bude propad mezi příjmy důchodců a ekonomicky aktivních velký," vysvětlil.

Jako další by bylo podle Juchelky potřeba se zaměřit na stárnutí populace, a to "ať už z hlediska poskytování sociálních a zdravotních služeb, tak z hlediska udržitelnosti systému".

[chooze:article;value:538658]

Prorodinná politika

Za SPD se k tématu vyjádřila poslankyně a místopředsedkyně sněmovního výboru pro sociální politiku Lucie Šafránková: "Na vládní důchodové reformě nám nejvíce vadí zaprvé zvyšování věku odchodu do důchodu, zadruhé snížení nově přiznávaných důchodů a zatřetí zcela chybí prorodinná opatření na zvýšení porodnosti."

Hnutí SPD by se tak v případě vládního angažmá podle Šafránkové zaměřilo na zvýšení porodnosti z dlouhodobého hlediska a prorodinná opatření a podporu pracujících rodin s dětmi.

"Dále bychom se zaměřili na snižování deficitu na důchodovém účtu formou snížení inflace a získání nových příjmu v podobě zaměření na řádné zaměstnávání lidi v exekuci, boj proti nelegálnímu zaměstnávání a výrazné zvýhodnění dobrovolné práce v důchodovém věku," doplnila Šafránková.

Podívejte se na reportáž TV Nova o rozhodnutí Ústavního soudu v souvislosti s valorizací důchodů:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.