Opozice dál kritizuje konsolidační balíček. Nebude stačit, tvrdí pak Rusnok

Plošné zvyšování daní, špatná komunikace a porušení slibů – to jsou hlavní výtky opozičních poslanců na adresu vlády. Předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová vyjádřila svou nespokojenost s konsolidačním balíčkem tím, že tzv. "vykartovala" ministra financí Zbyňka Stanjuru (ODS).

"Dala jsem mu jednu žlutou kartu za balíček, protože tam Občanská demokratická strana popřela úplně všechno, co lidem slibovala. Dala jsem mu další žlutou kartu za nulové úspory na výdajích. No a dvě žluté je červená. A protože mu ji pan premiér nedá, tak jsem mu ji dala já," vysvětlila.

Balíček je podle opozice zaměřený proti českým podnikatelům a současná vláda je proti nim prý nejvíce orientovaná od dob revoluce. To však Stanjura odmítá. "Ten balíček není protipodnikatelský. Snažili jsme se ty dopady jen rozdělit na všechny části společnosti ještě s ohledem na sociální dopady," tvrdí.

[chooze:article;value:512762]

"Kdyby bylo po mém a svět by byl ideální, tak by se žádné daně skutečně nezvyšovaly. Ale jsme v situaci, kdy musíme investovat kvůli budoucnosti a musíme investovat do zanedbaných věcí," ospravedlňuje pak navyšování daní premiér Petr Fiala (ODS).

Podle ekonomů je konsolidace veřejných financí zapotřebí. Vláda ale podle bývalého guvernéra České národní banky Jiřího Rusnoka nezvyšuje daně naposledy. "Je to krok, který nebude stačit. Do budoucna se budou muset připravit nějaké další kroky. A tak jako v tomto případě se to neobejde beze změn daní, tedy jejich postupného navyšování," tvrdí.

Navrhované změny probere příští týden sněmovní rozpočtový výbor. K druhému čtení, kdy mohou jednotlivé strany přijít s pozměňovacími návrhy, se pak poslanci sejdou na začátku září.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.