Opozice korespondenční volbu odmítá. Vláda je odhodlaná ji prosadit. ANKETA

Zákon o hlasování poštou měl platit od letošního roku, aby ho mohli využít voliči už při lednové volbě prezidenta. Opozice ale jeho projednávání ve Sněmovně bojkotuje.

"Jsme proti korespondenční volbě, nám se nepozdává hlavně to, že ústava zaručuje, že bychom měli volit osobně, tajně a podobně," vysvětluje svůj odmítavý postoj poslankyně Vladimíra Lesenská (SPD).

"Ten, kdo volí, vždycky může být ovlivněn, být pod nátlakem. Svobodný je vždycky jen za tou plentou. Korespondenčně plentu nevymyslíte," kritizuje poslanec Radek Vondráček (ANO).

"Jako Vláda České republiky za korespondenční volbou pro krajany každopádně stojíme a najdeme cestu, aby tento návrh byl prosazen," reaguje ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

[chooze:article;value:487606]

​​Hlasování poštou by ocenilo zhruba půl milionu Čechů v zahraničí. Ti teď kvůli vhození lístku do urny na zastupitelském úřadě musí cestovat i tisíce kilometrů. Třeba z kanadského Vancouveru do Ottawy nebo Toronta je to zhruba 3 500 kilometrů.

"Zpráva pro naše občany, kteří žijí v zahraničí: SPD se vašeho názoru tak bojí, že donekonečna obstruují, aby byl projednán zákon o korespondenční volbě. My se názorů občanů nebojíme, zákon schválíme," vzkázala předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

Právě strany, které jsou aktuálně v opozici, mají v zahraničí dlouhodobě menší podporu. Korespondenční volbu nemají z evropských zemí jen ve Francii, Chorvatsku, na Islandu a na Maltě. Ve Francii se ale od roku 2020 dá volit přes internet.

[chooze:article;value:487102]

​"V řadě zemí byly zpochybňovány výsledky voleb právě poté, co byly přičteny hlasy korespondenční volby. V Rakousku, ve Spojených státech vidíme, jak se to často zpochybňuje," upozorňuje politolog Stanislav Balík.

"Myslím si, že je to mnohem méně náchylné k nějakému zneužití a machinacím. Jako třeba elektronické volby. Je tam systém nějakých tří obálek, na nějakou se píšou údaje včetně čísla občanského průkazu, z nich pak komise vyndá už tajnou obálku s lístkem a zamíchá ji mezi další odevzdané," říká ústavní právník Jan Wintr.

Ve hře jsou ale i korespondenční volby v tuzemsku. "Korespondenční volba jako institut, který je platný i v rámci České republiky, je věcí velké politické diskuse," upozorňuje Rakušan.

[chooze:poll;value:3ff806c9670228d441a903de3db1b57076d40454;layout:tn_nova]

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.