Opozice pořád nesouhlasí s důchodovou reformou. Zasahovat bude prezident

Penzijní fondy by v budoucnu mohly financovat například výstavbu jaderných bloků nebo třeba vysokorychlostních železnic. Občané, investoři, by pak měli státem garantovaný úrok. To je jedna ze změn, kterou chce hnutí ANO prosadit do Jurečkovy reformy.

"Řešit třetí pilíř, který by mohl být spojený s nějakým investičním produktem, který by za peníze střadatelů na důchodovém pojištění financoval u státu velké stavby," vysvětil poslanec Aleš Juchelka (ANO).

"Pokud na něčem takovém by se ukázalo, že může být shoda, tak je to pořád za mě stihnutelné do konce volebního období," dodal ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU‑ČSL).

[chooze:article;value:548259]

Nejsilnější opoziční straně ale vadí například podoba seznamu náročných profesí, které do důchodu mohou dřív. Navíc nechce, aby typy těchto povolání do budoucna určovala vláda svým nařízením. Podle hnutí ANO by to v rukou měla mít Sněmovna.

Druhé opozičního hnutí SPD zase prosazuje, aby výčet náročných profesí určovali pracovníci hygieny a odborníci na pracovní lékařství. "Vždy by to měli vydefinovat skuteční odborníci. Nemělo by to být politické rozhodnutí," řekla Lucie Šafránková (SPD).

Podle Jurečky by se náročné profese mohly rozšiřovat na základě studií. "Je potřeba, aby si kolegové z opozice přečetli celý ten návrh. Případně by se tyto náročné profese mohly rozšířit na základě studií. Je to vždycky jasně podloženo, že to rozhodnutí nemůže být politické," vysvětlil.

Vláda se s opozicí neshodne ani v dalších bodech. Jak hnutí ANO, tak SPD odmítají, aby se snižovaly jak řádné tak mimořádné valorizace, nebo se navyšoval věk odchodu do důchodu nad 65 let.

"Nemůže to být jenom o tom že opozice podpoří ta pozitivní prorodinná, prosociální a prosolidární opatření a není ochotná se podílet na opatřeních, která jsou třeba společensky náročnější ke komunikaci," uzavřel Jurečka. Z kroků navržených vládou by obě opoziční strany podpořily například minimální důchod ve výši jedné pětiny průměrné mzdy.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.