Opozice rozcupovala reformu penzí. Nikdo s námi nejednal, stěžuje si

Důchodovou reformu chystala už řada předchozích vlád, zůstalo ale jen u plánů. Z řad opozice se teď ale na kabinet Petra Fialy (ODS) snáší kvůli navrhovaným změnám v důchodech kritika.

"Já na to koukám s otevřenou pusou, protože se vůbec nejednalo s opozicí. Mám s tím skutečně problém, protože žijeme v nejprůmyslovější zemi v EU a tady těch náročných profesí máme celou řadu," zhodnotil poslanec ANO Aleš Juchelka.

"Ten návrh je opět polovičatý a navíc přichází velmi pozdě. Návrh na náročné profese už tady měl být mnohem dříve, ještě před tím, než se projednávaly předčasné důchody," sdělila poslankyně Lucie Šafránková (SPD).

Podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) je ale reforma nutná. "Náš návrh říká, že lidé budou trávit v důchodu až 21 a půl roku, což je doba, která byla velmi obvyklá i v posledních 30 letech. A je potřeba si uvědomit, že přicházíme později na pracovní trh, přicházíme později než naši rodiče a prarodiče a také se narodilo méně dětí," vyjmenoval.

[chooze:article;value:544226]

​S průtahy a nejistotou jsou nespokojeni i odboráři. "Bylo nám slíbeno, že to bude představeno na konci roku, je březen a máme teprve představený návrh, který půjde do vlády," řekl předseda Odborového svazu KOVO Roman Ďurčo.

Zcela jinak to vidí zaměstnavatelé. Ti oceňují odvahu vlády. Systém je podle nich beze změny neudržitelný. "My jsme rádi, že někdo má odvahu udělat aspoň něco. Co se týká zvyšujícího se věku odchodu do důchodu, tam bychom byli opatrní, protože on se sice věk dožití zvyšuje, ale nezvyšuje se dožití ve zdraví," vyjádřil se výkonný ředitel Unie zaměstnavatelských svazů ČR Vít Jásek.

Problém mají někteří i s výběrem profesí, které by mohly do penze odcházet bez jejího krácení dřív. "Rozumíme těm čtyřkám, ale u těch trojek nesmíme dopustit, abychom do toho systému nahrnuli bez odborné diskuze úplně všechny, protože to už nikdy nikdo na zpět nevezme," dodal Bohdan Wojnar, člen představenstva Svazu průmyslu a dopravy ČR.

[chooze:article;value:544071]

​"Vždycky bude možnost odejít do předčasného důchodu o tři roky dříve. Bude to kombinované s těmi dřívějšími odchody i pro ty náročné profese. To jsou věci, které tady realizujeme tak, abychom byli schopni ten systém zvládnout udržet i za 10, 15, 20 či 30 let," uklidnil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka

Odbory ale mají výhrady. "Stejně si myslím, že ty detaily budou daleko složitější. Například ti, kteří za posledních deset let třeba odpracovali šest let ve čtvrté kategorii rizika, tak se jim nebude započítávat to, co bylo předtím, takže pokud už nepracují na tom pracovišti, tak ten nárok nezískají, přestože předtím tam pracovali 20 let," reagoval šéf odborů Josef Středula.

Návrh by měl platit ale až od roku 2025. V tuto chvíli novela teprve míří na vládu. "Počítám s tím, že ve Sněmovně ji projednáme do konce července," upřesnil Jurečka. Poté novela poputuje do Senátu. "Jsem připraven jednat jak s opozicí, tak se zaměstnavateli i odbory. Pokud budou mít konstruktivní návrhy a budou mít konstruktivní návrhy konkrétních parametrů, vždycky rád o tom budu jednat a budu se snažit najít shodu," uzavřel.

Odbory mají ke změnám v důchodové reformě výhrady:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.