Moderní bydlení

Opozice vyzvala Hřiba k rezignaci. Ať si jde šoupat nohama, reagoval

V pondělí vyrazili policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) do budovy pražského dopravního podniku. Kvůli úplatkům ohledně zakázek podniku je stíhaných 13 lidí.

Zdeněk Hřib v Napřímo prohlásil, že chce rezignaci nebo odvolání generálního ředitele pražského dopravního podniku Petra Witowského. "Pokud nerezignuje sám, tak budu navrhovat jeho odvolání na nejbližším jednání dozorčí rady. Já jsem v téhle záležitosti nebyl informován ani kontaktován policií, takže informace, které mám, jsou spíše kusé, ale je zcela zjevné, že tady se jedná o ten projekt komplexního bezpečnostního systému. Ten je z roku 2010 a smlouva byla uzavřená v posledních dnech vlády Pavla Béma v Praze," řekl Hřib.

Dodal, že odvolání Witowského navrhoval již dříve. Tehdy se ale pro toto nepodařilo získat dostatečný počet hlasů v dozorčí radě podniku.

[chooze:article;value:578449]

​K rezignaci je ale vyzýván i Hřib. Například pražský zastupitel Ondřej Prokop (ANO) tak učinil prostřednictvím sociálních sítí. Důvody shrnul do čtyř bodů.

"Za prvé, ředitel DPP Witowski byl do DPP instalován bez výběrového řízení za vlády primátora Zdeňka Hřiba. A to přes odpor a kritiku nás opozice. Za druhé, celá éra Witowského se s Hřibovou prolíná šest let a Hřib nese primární politickou odpovědnost za to, co se v DPP děje," uvedl Prokop první dva důvody.

"Za třetí, poslední dva roky je navíc předseda dozorčí rady, který by měl podnik hlídat. Za čtvrté, Zdeněk Hřib dokonce nechal lidi spojené s kauzou Dozimetr i ve výběrové komisi na zakázku za 30 miliard na metro D! Dodnes ve výběrové komisi sedí jeden z těch, které dnes odvedla policie a sdělila mu podle médií obvinění! Já na to roky upozorňuji. Hřib odmítl řadu mých konkrétních návrhů na změny, jak na zastupitelstvu, tak na dozorčí radě," dodal Prokop.

To ale Hřib odmítá. "No tak na místě pana Ondřeje Prokopa bych šoupal nohama někde v rožku, protože za prvé ani jeden člen Pirátské strany nehlasoval pro dosazení Petra Witowského na tu pozici. Hned, jak jsem se stal předsedou dozorčí rady dopravního podniku, tak jsem jednal o tom, že tedy vyhlásíme otevřené výběrové řízení, po kterém v minulém volebním období volala i opozice. Jenomže se ukázalo, jakmile došlo na hlasování v dozorčí radě, že ve skutečnosti pro jsou jenom Piráti a STAN," prohlásil.

Řekl také, že Prokop otevřené výběrové řízení nepodpořil, a dokonce byl tím, kdo podpořil rekordní odměny pro Witowského. Podle Hřiba by tak měl rezignovat spíše Prokop.

[chooze:article;value:577160]

​Indráková se tedy zeptala, proč byl Witowski tak dlouho generálním ředitelem, když nevyhovuje ani jedné z politických stran.

"No, to se musíte zeptat všech ostatních v té dozorčí radě. Já jsem navrhnul, že se vyhlásí otevřené výběrové řízení. Nasbíralo to pět hlasů, čtyři od Pirátů a jeden od zástupce STAN. To znamená, všichni ostatní, kteří v té dozorčí radě sedí, včetně pana Prokopa, tak pro to nehlasovali. Ale já doporučuji se zeptat pana Prokopa, proč tedy pro to nehlasoval," reagoval Hřib.

Objevila se i kritika kvůli opravě Barrandovského mostu. Ta bude podstatně dražší, než byl původní plán. Podle Hřiba je jedním z problémů to, že se oprava odkládala dlouhé roky, navíc byl použitý speciální beton, který umožnil zkrátit dobu opravy.

"Navýšení je z 70 procent dané tím, že se tam použil inovativní UHPC beton, to je ultra-high performance concrete, je to prostě velmi drahá betonová směs, která nám umožňuje tu opravu dokončit ještě letos. Zbytek, těch 30 procent zbývajícího navýšení, je z velké části tvořen inflací. Bohužel jsme se s opravou Barrandovského mostu trefili zrovna do let, kdy je inflace nejvyšší," vysvětlil Hřib.

[chooze:article;value:576450]

​Dalším tématem byla Hřibova kandidatura na předsedu Pirátů. Volba bude 9. listopadu. "Můj program spočívá v tom, že chci tu stranu vycentrovat tak, abychom se zaměřili na problémy běžných lidí a také na ekonomiku, protože ekonomika našeho státu nevzkvétá, ekonomika našeho státu dlouhodobě stagnuje," vyložil.

Podle Hřiba potřebuje upgrade i vnitřní fungování Pirátů. "Je skutečně nutné přistupovat jinak k členským podnětům, takové ty záležitosti jako odvolávačky a podobně. Ta pravidla se prostě musí změnit tak, abychom tu energii mohli skutečně napřít pro lidi," nastínil. Na celý díl pořadu se podívejte pod titulkem článku.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.