Opozice ztrhala projev premiéra Fialy. Souhlasí pouze s jediným bodem

"Inflace se během příštího roku dostane k hodnotám, na které jsme byli zvyklí před třemi roky," uvedl předseda české vlády v poselství občanům. Prudké zvyšování státního dluhu je prý pod kontrolou.

"V roce 2024 deficit veřejných financí poklesne díky ozdravnému balíčku a dalším rozhodnutím naší vlády výrazně pod tři procenta hrubého domácího produktu, což je obecně uznávaná hranice dobrého hospodaření státu," uvedl také předseda vlády. 

[chooze:article;value:532918]

Politolog Jan Herzmann se vítá, že Petr Fiala přišel po dlouhé době s projevem, v němž ocenil občany za jejich trpělivost. "Podpořil optimismus výhledem na příští kalendářní rok, což mohlo být doprovázeno trochu větší sebekritikou,“ upozornil Herzman.

Fiala však může i nadále počítat s podporou koaličních partnerů. ​"Pan premiér popsal problémy naší země a nelakoval je narůžovo. Projev obsahoval vizi, představení řešení i optimistický výhled do budoucna," chválila předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

"Předseda vlády uznal, že právě končící rok byl velmi složitý pro každého. Zároveň se s nadějí divá do nového roku, kdy by se mnohé ekonomické hodnoty měly zlepšovat. Vnímal jsem i důraz na bezpečnost a nutnost některých reforem, aby i mladí lidé věděli, co mohou očekávat nejen v oblasti důchodů," uvedl Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL), poslanec a náměstek hejtmana Královéhradeckého kraje s tím, že projev vnímá spíše pozitivně.

Předseda vlády ve svém proslovu k veřejnosti podle lídra SPD Tomia Okamury neprojevil žádnou známku sebereflexe a přiznání odpovědnosti za současný stav. "Fiala si vůbec neuvědomuje, jak se žije běžným pracujícím rodinám a seniorům," nešetřil kritikou Okamura.

"Nejlepší vánoční dárek by pro občany byl, kdyby oznámil demisi své vlády, která není vládou odborníků," vyzval šéf SPD na síti X.

"Když už se Petr Fiala lidem rozhodl kazit poslední vánoční den, čekala jsem, že se pokorně omluví. Za sebe, za Pekarovou, za Rakušana, za Černochovou... Zase to byly jen prázdné řeči člověka, kterému už nelze věřit ani dobrý den," upozornila předsedkyně KSČM Kateřina Konečná.

[chooze:article;value:527730]

​"Podle vánočního poselství Petra Fialy nás příští rok čekají rekordní investice a růst mezd. Neinformovaný premiér asi neví, že v jeho vlastním rozpočtu investice klesají o 18 miliard korun a stovkám tisíc zaměstnanců čistá výplata kvůli činům jeho vlády klesne," upozornila místopředsedkyně hnutí ANO Alena Schillerová.

Asi jediné, na čem se momentálně opozice s vládou shodne, je odsouzení útoku na filozofické fakultě. "Všechny nás hluboce zasáhla brutální a ničím neospravedlnitelná střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy 21. prosince. Po celé Vánoce jsme byli v myšlenkách s rodinami, blízkými a přáteli těch, kteří byli tímto útokem zasaženi," připomněl Fiala.

[chooze:article;value:533500]

​"Modlili jsme se za oběti a za brzké uzdravení všech zraněných a taky za sílu pro všechny pozůstalé. Pro řadu lidí to byly ty nejsmutnější Vánoce," dodal premiér.

A jeho stanovisko jako by doplňovalo to, co zveřejnil na síti X během Štědrého dne expremiér Andrej Babiš, předseda opozičního hnutí ANO.

"O letošních Vánocích jsme si všichni uvědomili, jak křehký je náš svět a jak se v okamžiku všechno může změnit. Tragédie na filozofické fakultě nám to všem připomněla. Dotklo se to nás všech. O to víc bychom si měli uvědomit, jak důležité je stát při sobě. Buďte s rodinou a blízkými, obejměte je, protože to je nejvíc, co máme," apeloval na veřejnost Babiš.

Vánoční projev premiéra ČR Petra Fialy (26/12/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.