Opozici se líbí myšlenka zestátnění ČEZu. Vyšlo by to zbytečně draho, říká ekonom

ČEZ u nás vlastní osm z deseti největších elektráren, státu ale ČEZ patří jen ze 70 procent. Zbytek mají menšinoví akcionáři. To by se ale mohlo změnit. "To, že zvažujeme určitou změnu energetické struktury v České republice tak, aby tam měl větší vliv stát, to je věc, kterou jsem opakovaně já i další členové vlády řekli. Víc se k tomu ale vyjadřovat nebudu, protože jakýkoliv výrok člena vlády má cenotvorný efekt," uvedl premiér Petr Fiala (ODS).

Možné cesty, kterými by se vláda mohla vydat, jsou podle odborníků dvě. "Uvažuje se, že by se nezestátnil celý ČEZ, ale pouze jeho výrobní část, což by vyšlo levněji, a tím by zároveň stát získal kontrolu nad klíčovou částí ČEZu, která určuje dění na trhu," řekl ekonom Štěpán Křeček.

Tento scénář je sice nejpravděpodobnější, ale poměrně kontroverzní. Aby stát tento krok mohl udělat, bylo by potřeba změnit zákony. V tuto chvíli totiž stát nemá dostatek akcií, aby to valná hromada schválila.

[chooze:article;value:496099]

​Druhá cesta, kterou by se mohla vláda vydat, je nákladnější, podle odborníků ale férovější. A tou je zestátnění celého ČEZu, a tedy vyplacení menšinových akcionářů. "Tahle transakce by se státu jednoznačně vyplatila, protože ve chvíli, kdy si sám může regulovat ceny, říct si, za jakou cenu se bude prodávat, ať už českým domácnostem, ale i firmám, tak to pomůže české ekonomice. Firmy budou v zisku, budou víc investovat," shrnul poslanec Martin Kolovratník (ANO).

Ekonomové situaci ale tak růžově nevidí. "To zestátnění přichází ve špatné situaci, kdy akcie jsou enormně drahé, takže by se to státu prodražilo. Je otázka, jestli stát na takovou transakci má vůbec dostatek peněz," zhodnotil Křeček.

Výkup akcií ČEZu by mohl stát podle odhadů až 250 miliard. Ve výsledku by ale částka byla daleko vyšší, než o jaké se hovoří. Ve chvíli, kdy by stát začal vykupovat akcie, tak by jejich cena postupně narůstala a výkup dalších akcií by byl dražší a dražší. Navíc, aby minoritní akcionáři měli zájem svůj podíl prodat, musel by je stát koupit nad tržní cenou, což by celou transakci ještě prodražilo.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.