Moderní bydlení

Oproti loňsku roste počet koupených aut. Zájem je i o elektromobily

Už třetím rokem v řadě roste počet prodaných aut. Letos už se jich prodalo skoro 172 tisíc. Češi si nejvíc oblíbili prostorná rodinná SUV. "Meziročně je tam plus nějakých 2,6 procenta. V září dokonce až 6 procent," sdělil tajemník Svazu dovozců automobilů Josef Pokorný.

"Je to v důsledku trochu lepší ekonomické situace českých domácností. Čechům rostou reálné příjmy," vysvětlil ekonom Jan Bureš.

[chooze:article;value:576167]

​I samotné automobilky hlásí vyšší prodeje nových vozů. "Od začátku roku jsme jako Toyota rostli v prodejích o 18 procent," prozradil ředitel Toyota a Lexus ČR Martin Peleška.

"Registrace nových vozů Škoda letos dosáhla 58 300 kusů, což je oproti loňskému roku pokles zhruba o jedno procento," podotkl vedoucí prodeje a marketingu Škoda Auto ČR Jiří Maláček.

Automobilky zaznamenávají oproti loňsku růst prodeje elektromobilů. Zákazníci ale preferují plug-in hybridy, které kombinují spalovací a elektrický motor. "V letošním roce jsme vzrostli, loni to bylo nějakých 3,3 procenta, letos jsme na 4,6 procenta," dodal Pokorný.

Ačkoliv zájem o elektroauta roste, většina Čechů stále preferuje benzínové a naftové motory. Na rozdíl od benzínových motorů se prodej aut na diesel lehce zvýšil. Dvě třetiny prodaných aut měly benzínový motor, naftové tvoří čtvrtinu.

Rostou ale i ceny aut. Podle automobilek je to kvůli inflaci a cenám energií. "Cena poslední tři roky rostla. Celkově na trhu registrujeme nárůsty kolem 15 až 20 procent," uvedl Peleška. Ekonomové očekávají, že prodej nových aut poroste i v následujících letech.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.