Opusť agresora, píší lidé po Výměně. Není to tak lehké, hájí Zuzanu psycholog

Sedmý díl 15. řady Výměny manželek spustil mezi diváky TV Nova velkou vlnu diskuzí. V této epizodě totiž Zuzana došla k přesvědčení, že by zřejmě měla opustit svého partnera Romana, protože ji mimo jiné přehnaně kontroloval, sledoval její polohu v telefonu a také se hodně hádal s jejími dětmi, které má z minulého vztahu. Po Výměně ale pár zůstal spolu.

Diváci na situaci mají jasný názor, Zuzana by měla takového muže opustit. "Je až neuvěřitelné, co musí některé děti zažívat. Je smutné, když máma dá přednost před dětmi chlapovi a ještě takovému. Proč?" ptá se například čtenářka TN.cz Bára.

[chooze:article;value:491421]

Na to se snažil odpovědět TN.cz psycholog a terapeut Petr Šobra specializující se na rodinu, partnerské vztahy a děti. "V momentě, kdy by od něj odešla, mohla by se dostat do finanční tísně, takže ona může jednoduše volit přežití. Je příkré to soudit, ona může být navíc na partnerovi závislá a může pro ni být o to náročnější jej opustit," podotýká.

Důvodů, proč ženy setrvávají v takové životní situaci, podle něj bývá několik, ten hlavní je většinou strach. "Ta žena se může bát, co bude. Bránit jí může i její nejistota a zvýšená míra úzkostnosti. Přesto by člověk měl mít tendenci od takového partnera odejít. Ale jako terapeut bych tomu dal šanci, zkusit nastavit nějaká pravidla. A pokud by to nevyšlo, tak samozřejmě odejít," radí Šobra. 

​Podle diváků tuto konkrétní situaci nejhůř odnáší 19letý Tonda, kterému Roman nadává také kvůli jeho sexuální orientaci. "To prostředí pro děti není rozvíjející, je vlastně i nebezpečné. Vidím někoho, kdo uráží, necítí úctu k ostatním, ani úctu k ženě. Ona ale zřejmě nemá tak silnou osobnost, aby věřila, že takového muže dokáže opustit," popisuje psycholog.

[chooze:article;value:491193]

Zároveň ženy, které nedokážou odejít od agresora, jsou podle něj často zmanipulované. "Často v sobě nemají dostatek sebeúcty nebo sebelásky, to je celé. Pravděpodobně nejsou schopné dělat nějaká rychlá rozhodnutí a zřejmě kolem sebe nemají nikoho, o koho se mohou opřít. Je za tím plno vnitřních zranění," míní Šobra.

Podle něj by takovým lidem mohla pomoci terapie, za vším mohou stát psychické potíže muže, který s nimi neumí pracovat. "Jestli ten muž chce ten vztah a je jen vnitřně zraněný a chová se takto velmi nešikovně, mohli by vyhledat jen odbornou pomoc. Nebylo by to jednoduché, ale vše je otázka toho, jestli jsou lidé ochotní na tom nějak pracovat," doplňuje. 

Podle Šobra vždy, když muž vstupuje do vztahu s ženou, kde jsou už děti z předchozích vztahů, je nutné nastavit si nějaká pravidla a hranice. "Chlap si musí uvědomit, že nepotkal ženu bez dětí. Už tam něco existuje a on si ji bere i s těmi dětmi, tam nemá jinou možnost. Ta žena se s ním musí domluvit, jak to bude fungovat," uzavírá terapeut.

Podívejte se na záběry drsné hádky z Výměny:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.