Orangutan si sám vyléčil zranění na hlavě, něco takového vědci ještě neviděli

Je to poprvé, kdy vědci něco takového v přírodě zaznamenali. Gorilí samec pojmenovaný Rakus utrpěl zřejmě při souboji s jiným samcem ošklivou ránu na tváři pod okem. Dokázal si jí sám vyléčit, popsala BBC.

Výzkumníci, kteří dlouhodobě pozorují gorily v národním parku Gunung Leuser na indonéském ostrově Sumatra, s úžasem sledovali, jak se Rakus kurýruje.

Použil rostlinu Akar Kuning, kterou odjakživa využívají domorodci kvůli jejím léčivým účinkům. Je silně antibakteriální a protizánětlivá. Rakus nejprve rozžvýkal stonek a listy a šťávou si ránu potíral. Poté na ni nanesl rozžvýkanou kašičku, a nakonec vše zakryl listem.

[chooze:article;value:549759]

​Celý proces trval asi půl hodiny. Rána se mu za pět dní zacelila, za měsíc už po zranění nebylo památky. Samec navíc během léčby očividně odpočíval.

Celé to mohla být náhoda, když mu šťáva z rostliny potřísnila tlapu, on si sáhl na ránu a zjistil, že se mu ulevuje. Vědci jsou však toho názoru, že se Rakus léčil cíleně. Orangutani Akar Kuning většinou nejedí, samec si přitom pár listů dával několik dní jako medicínu. Navíc ošetření bylo propracované a trvalo dlouho.

"Opakovaně nanášel pastu a později nanášel i pevnější rostlinnou hmotu. Celý proces trval opravdu značnou dobu – proto se domníváme, že ji aplikoval záměrně," cituje BBC doktorku Isabellu Laumerovou z německého Institutu Maxe Plancka, která výzkum vede.

[chooze:article;value:267158]

​Jestli Rakus na léčebnou metodu sám přišel, nebo ji odkoukal od jiných orangutanů, chtějí vědci zjistit. "Jsou to naši nejbližší příbuzní, a to opět poukazuje na podobnosti, které s nimi sdílíme. Jsme si více podobní než rozdílní," uvedla bioložka Laumerová, jejíž tým výsledky výzkumu z roku 2022 ve čtvrtek publikoval ve vědeckém časopise Scientific Report.

Podle vědců by Rakusovo chování mohlo pocházet od společného předka lidí a lidoopů.

Už dříve vědci zaznamenali případy, kdy se například šimpanzi otírají o léčivé rostliny, nebo jejich listy polykají či žvýkají, když je jim třeba špatně od žaludku. Dosud však nikdo nezdokumentoval divoké zvíře, které by si přikládalo rostlinu na zranění.

V pražské zoo přišlo na svět vzácné mládě orangutana sumaterského (11/2020):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.