Orbán a Fico: Nepodpoříme další pomoc Ukrajině. Realita na summitu ale byla jiná

Evropská unie bude dál pomáhat Ukrajině, a to i vojensky. Tak zní závěry summitu Evropské rady, i přes to, že se někteří evropští lídři před jeho začátkem bili do prsou s tím, že něco takového rada schválí jen přes jejich mrtvoly.

"My slyšíme třeba před jednáním Evropské rady různé výroky ze strany politiků jednotlivých zemí. Čtu v médiích, kdo všechno bude co blokovat, pak ale je tady nějaká realita na Evropské radě. Tam třeba vidíte jasné vyjádření podpory Ukrajině včetně všech závazků," nechal se slyšet předseda české vlády Petr Fiala (ODS). 

Ačkoliv staronový premiér Slovenska Robert Fico ve čtvrtek před odletem nešetřil plamennými projevy o tom, jak vojenskou pomoc Ukrajině odmítá, k textům na Evropské radě podle diplomatů žádné výtky nakonec neměl. Hned po jednání ale najel zpět na starou rétoriku. "Závěry, které se schválily, jasně hovoří o tom, že vojenská pomoc je bilaterální záležitost. A tím všechno končí," konstatoval Fico. 

[chooze:article;value:526996]

​Text dojednaný diplomaty narazil na nepřekvapivého odpůrce, kterým je Maďarsko. Viktoru Orbánovi se nelíbilo hlavně to, že závěr jednání zavazuje k poskytování vojenské pomoci členské státy. A trval na tom, aby se k takové pomoci zavázala pouze sedmadvacítka jako celek. Ani s tím ale nepochodil.

"Máme strategii míru, ne války. Udržujeme všechny komunikační linky s Rusy otevřené, abychom vyjednali mír. Je to strategie, na kterou jsme hrdí. Jsme jediní, kdo mluví jménem míru," prohlásil Orbán. 

S Robertem Ficem se ve čtvrtek mezi čtyřma očima sešel Petr Fiala. Jestli ale byla předmětem jejich hovoru také pomoc Ukrajině, to český předseda vlády nespecifikoval.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.