Moderní bydlení

Orbán dostal EU do bezprecedentní situace. Vyloučit Maďarsko nemůže

Evropské politiky už maďarský premiér Viktor Orbán podle webu Politico štve. Nyní se k výhradám vůči němu navíc přidalo vydávání víz do Maďarska i pro Bělorusy či Rusy.

Není to navíc jediný bod, ve kterém se Orbán dostává se zbytkem EU do křížku. Tento týden zároveň zablokoval odsouzení neregulérností ve venezuelských volbách, uvedl web Euronews.

V Bruselu se tak řeší, co s Maďarskem dělat. V lednu kvůli možnému zablokování peněz pro Ukrajinu zvažovali podle Politica krajní možnost. Pokud by ohrozil bezpečnost Ukrajiny, mohli by mu vzít hlasovací práva.

[chooze:article;value:567255]

K tomu ale nedošlo. Stále ovšem existuje ještě jedna možnost, která však podle současného práva není možná – vyloučit Maďarsko z Evropské unie. I o tom ale podle webu valaszonline.hu francouzská a německá vláda začaly uvažovat.

Měly si nechat sepsat odborníky návrh reformy. Podle té by šel člen vyloučit, pokud by likvidoval právní stát. "Po určité míře a době porušování předpisů nemůže země zůstat členem EU," píše se v něm.

"Je podle mě velký oříšek pro EU, velký hlavolam, jaké tam jsou páky," řekl TN.cz analytik David Stulík. Kde je červená linie, ale zatím není jasné. "Všechno se bude projednávat a prodiskutovávat," míní.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.