Moderní bydlení

Orbán pobouřil europarlament. V projevu si často protiřečil, říká Gregorová

V Evropském parlamentu promluvil ve středu maďarský premiér Viktor Orbán. Před europoslanci vystoupil u příležitosti začínajícího maďarského předsednictví. Ve svém proslovu představil plány, které Maďarsko s Evropskou unií má.

Podle europoslankyně Markéty Gregorové je ale Orbánova vize velmi děravá a protichůdná. "Já si myslím, že jedna z těch nejvíc donebevolajících věcí byla, když zmiňoval, že je proti migraci, protože uprchlíci sem k nám dotáhnou homofobii. Což je velmi vtipné s ohledem na to, že je to jeho vláda, která vytváří homofobní zákony," poznamenala Gregorová.

[chooze:article;value:576961]

​Orbán také podle pirátské europoslankyně dělá rozdíly mezi tím, co říká doma a co říká v Bruselu. "Bylo poměrně bizarní, že chválil zprávu Maria Draghiho (bývalý italský premiér, pozn. red.) ohledně konkurenceschopnosti Evropy, nad čímž se mnoho z nás s ním shodne. Kuriózní je to, že ještě před pár týdny to v maďarských médiích před maďarským obyvatelstvem velmi kritizoval a ztrhával jako nesmysl a Draghimu se vysmíval," připomněla Gregorová.

Na projev Orbána reagovali europoslanci různě. Podle Gregorové někteří tleskali, když útočil na Green Deal, migrační pakt nebo podporovatele práv LGBT+ osob. Oproti tomu středoví a levicoví politici na Orbána reagovali nesouhlasným bučením.

Orbánův výstup kritizovala i předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. "Ona byla ta, jejíž Komise zaprvé žalovala Orbánovu vládu za zneužívání evropských dotací, a Komise stále s Maďarskem vede tento spor, který je jedna velká bolístka, kterou si von der Leyenová rozhodně nenechá líbit," věří Gregorová.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.