Orbán podpořil Putina: Není to válečný zločinec, Ukrajina nemůže vyhrát

Maďarský premiér Viktor Orbán nepovažuje vojenské vítězství Ukrajiny nad Ruskem za možné. Rusko je totiž podle něj až příliš silné a má k dispozici příliš mnoho zdrojů. Uvedl to v rozhovoru pro německý portál Bild.

Během rozhovoru označil nedávný pokus žoldnéřů z Wagnerovy skupiny vedené miliardářem Jevgenijem Prigožinem za vcelku bezvýznamnou událost. A to i přesto, že zhruba osm tisíc mužů obsadilo dvě velká ruská města a bez sebemenšího odporu pochodovalo na Moskvu. Do občanské války tehdy chybělo jen málo a Prigožina údajně přemluvil na poslední chvíli běloruský prezident Alexandr Lukašenko.

[chooze:article;value:497425]

Orbán si však nemyslí, že by události minulého víkendu vedly k oslabení pozice ruského prezidenta Vladimira Putina. "Celou událost se podařilo vyřešit mírovou cestou za 24 hodin. To vnímám jako výraz síly. Putin je prezidentem Ruska. Pokud si někdo myslí, že jej dokáže někdo nahradit, nechápe ruský národ ani fungování ruských mocenských struktur," prohlásil Orbán.

Na rozdílnost ruského fungování od evropských zemí upozornil maďarský premiér hned několikrát. "Rusko funguje jinak než my. Ruské struktury jsou velmi stabilní. Opírají se o armádu, tajné služby a policii. Je to vojensky organizovaná země," věří Orbán.

Podobnou důvěru v Putina ale nesdílí například americký ministr zahraničí Anthony Blinken, podle kterého ukázala Prigožinova vzpoura slabiny ruského vedení. "Vidíme, jak se v ruském vystupování objevují další a další praskliny. Ještě je příliš brzy spekulovat, jak velké budou a kam až dosáhnou. Ale už teď je jasné, že o nich bude muset Putin mluvit," řekl podle agentury Reuters Blinken.

V Putinův neprospěch hovoří hlavně rychlost, s jakou změnil svůj postoj k Prigožinovi. Ještě v pátek večer prohlašoval, že povstalce čekají nejtvrdší tresty. To ostře kontrastovalo s beztrestností, kterou nakonec ruské vedení Prigožinovi i jeho mužům slíbilo a kvůli které vypadá Putin na domácí scéně výrazně slabší.

[chooze:article;value:510914]

Podpora Ukrajiny selhala

Dalším tématem, kterému se rozhovor věnoval, byla podpora Maďarska Ukrajině. Maďarsko je totiž v současnosti jednou z největších překážek Evropské unie v podpoře válčící země. Orbánův kabinet blokuje a zpomaluje schvalování finanční pomoci pro Ukrajinu.

Orbán se snaží situovat do pozice mírotvůrce, čímž obhajuje blokace. "Realita je taková, že podpora Ukrajiny Západem selhala. Myslím si, že tvrzení, že Ukrajinci dokážou s podporou Západu porazit Rusko vojensky, je špatným vyhodnocením situace. Není to možné," tvrdil Orbán.

Toto stanovisko zastává i navzdory četným vojenským úspěchům Ukrajinců, jako byly například loňské protiofenzivy v Charkovské a Chersonské oblasti, které vedly k osvobození velké části okupovaného území. Naproti tomu Rusko se za poslední půlrok může pochlubit pouze dobytím Bachmutu po velmi dlouhé a náročné bitvě, která znamenala obrovské ztráty na obou stranách.

Všechny tyto úspěchy Ukrajinců Orbán považuje za dočasné. "Mluvím o výsledku války. Problém je, že Ukrajincům dojdou vojáci dřív než Rusům. A na tom to vše stojí," prohlásil Orbán.

[chooze:article;value:476881]

Jako jediné východisko považuje vyjednávání mezi válčícími stranami. "V tuto chvíli si politiku Ukrajiny diktuje armáda. Musíme znovu získat kontrolu nad diplomacií, příměřím a jednáním. To je jediný způsob, jakým můžeme teď zachránit životy," argumentoval Orbán.

Ukrajina v minulosti jakékoli příměří s Ruskem odmítala. Hlavním důvodem jsou obavy, že by Rusko příměří využilo k tomu, aby si oddechlo, na dobytých územích konsolidovalo svůj vliv a vybudovalo obrany, kvůli kterým by bylo následné osvobození o poznání těžší. To je jedním z důvodů, proč Ukrajina ve svém tlaku na frontu neustává.

"Putin není válečný zločinec," tvrdí Orbán

Jedním z bodů, o kterých Orbán také promluvil, byl zatykač Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu, který byl vydán na Putina. Tento zatykač ukládá všem zemím, které ICC uznávají, aby ruského prezidenta zatkly, pokud se ocitne na jejich území.

Toto však Orbán odmítá. "Nepovažuji Putina za válečného zločince. O válečných zločinech můžeme mluvit, až válka skončí. Ostatně je to velmi špatné pro vyjednávání. Nemůžete někoho pozvat k jednacímu stolu a zároveň říct: 'Až sem přijdete, tak vás zatkneme'," mínil Orbán.

Orbán překvapil nezvyklou kritikou Ruska. Ohrožuje podle něj celou Evropu:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.