Moderní bydlení

Orbán pokračuje ve své mírové misi. Trump vyřeší válku na Ukrajině, řekl

Bývalý americký prezident Trump podle maďarského premiéra Orbána "vyřeší" ruskou válku na Ukrajině. Mluvil o tom poté, co spolu oba politici v pátek jednali na Floridě.

"Bylo mi ctí navštívit dnes prezidenta Trumpa. Diskutovali jsme o způsobech, jak dosáhnout míru. Dobrá zpráva dne: on to vyřeší!" uvedl Orbán na síti X po jednání. "Musí nastat mír, a to rychle. Příliš mnoho lidí zemřelo ve válce, která neměla nikdy začít," odpověděl mu Trump na své síti Truth Social.

[chooze:article;value:564346]

Jejich jednání proběhlo na pozadí summitu Severoatlantické aliance, který tento týden proběhl ve Washingtonu. Už před ním se Orbán setkal s několika světovými státníky v rámci akce, kterou sám nazývá "mírovou misí".

Nejprve v Kyjevě navštívil ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, což, jak uvádí web CBS News, zvedlo naděje o jeho možném proukrajinském obratu. Ty se ale rozptýlily o pár dní později, když se v Kremlu setkal s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Následovala ještě schůzka s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem.

[chooze:article;value:563736]

Orbán udržuje nejvřelejší vztahy s Putinem mezi vedoucími představiteli EU a běžně blokuje, zdržuje nebo oslabuje snahy EU o pomoc Kyjevu a uvalení sankcí na Moskvu za její akce na Ukrajině. Dlouhodobě se zasazuje o zastavení bojů na Ukrajině, aniž by však nastínil, co by to mohlo znamenat pro územní celistvost země nebo její budoucí bezpečnost, jak popisuje agentura AP.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.