Orbán ukazuje svaly. Maďarsko zrušilo návštěvu šéfky německé diplomacie

Návštěva šéfky německé diplomacie Annaleny Baerbockové se měla uskutečnit v pondělí, v Budapešti se měla sejít s maďarským ministrem zahraničí Péterem Szijjártóem. Maďarsko však schůzku zrušilo, informoval v pátek agenturu Reuters nejmenovaný představitel německého ministerstva zahraničí.

Německé ministerstvo uvedlo, že je "ohromeno" a že je zapotřebí "vážné a upřímné" diskuze poté, co se maďarský premiér Viktor Orbán v pátek setkal s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Bylo to poprvé od dubna roku 2022, kdy se lídr Evropské unie setkal v Moskvě s ruským prezidentem. Putin se ihned pokusil vykreslit Orbána jako zástupce EU, který může mluvit za celou Unii s odkazem na to, že Maďarsko je na půl roku předsednickou zemí Rady EU, uvedl renomovaný Institut pro studium války.

[chooze:article;value:562909]

​Proti tomu se ohradili nejvyšší představitelé Evropské unie, podle kterých Orbán neměl mandát jednat jejím jménem a šlo čistě o návštěvu výhradně v rámci maďarsko-ruských vztahů. Také generální tajemník NATO Jens Stoltenberg uvedl, že Orbán zastupoval Maďarsko, nikoli NATO. Od návštěvy se distancovala také Ukrajina, kam začátkem týdne přijel Orbán poprvé od začátku ruské invaze.

Orbán svou moskevskou misi označil za mírovou. Evropská unie však jasně považuje Rusko za agresora a Ukrajinu za oběť a nepřipouští žádné jednání o míru bez Ukrajiny. "Postoj EU je velmi jasný: odsuzujeme ruskou útočnou válku. Ukrajina se může spolehnout na naši podporu," komentoval na síti X Orbánovu návštěvu německý kancléř Olaf Scholz.

Jestli je kritika Orbánovy cesty za Putinem důvodem zrušení pondělní maďarsko-německé schůzky, není jasné. Maďarské ministerstvo zahraničí ani mluvčí vlády na dotazy Reuters nereagovali.

EU se kvůli Putinovi pustila do Orbána. To snad není možné, zní z Polska (7/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.