Orbán vetoval pomoc Ukrajině. Můžu zablokovat i její členství v EU, vzkázal

Lídři se v pátek věnovali situaci na Blízkém východě a migraci. Přestože u kontroverzních bodů, čekali pozorovatelé setkání dlouhé diskuze, nakonec zástupci sedmadvacítky skončili dřív. K třaskavým tématům se prezidenti a premiéři vrátí až na další Evropské radě, kterou chtějí diplomaté svolat na konec ledna. 

Už ve čtvrtek schválili zahájení přístupových rozhovorů s Moldavskem, ale hlavně Ukrajinou, proti čemuž hlasitě vystupoval maďarský premiér Viktor Orbán. Ten nakonec opustil jednací sál a lídři tak mohli schválit tento bod bez něj. Orbán už se ale nechal slyšet, že vstup Ukrajiny může zablokovat i později.

[chooze:article;value:533132]

V noci se pak mluvilo hlavně o víceletém finančním rámci Evropské unie. Na tom se lídři neshodli právě kvůli vetu ze strany Maďarska. Z plánu by totiž mělo jít 50 miliard eur, tedy přes bilion korun na pomoc Ukrajině. A to Orbán odmítá. "Shrnutí naší noční směny: veto na peníze navíc pro ukrajinu a veto na návrh víceletého finančního rámce," napsal maďarský premiér na sociální síti X. 

I přes maďarské veto považuje český premiér Petr Fiala (ODS) diskuzi evropských lídrů za konstruktivní. "Chci podtrhnout význam dohody 26 států o tomto kompromisním návrhu. Všichni máme pocit, že to je správná cesta," dodal na brífinku po skončení summitu s tím, že ke schválení kompromisního návrhu o navýšení financí na pomoc Ukrajině je potřeba jednomyslný souhlas. "Máme určitý čas, který by mohl vést k tomu, že bychom ještě mohli najít shodu," dodal.  

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.