Orbán vzdal blokaci podpory. Evropská unie pošle Ukrajině bilionovou pomoc

Obrovský finanční balíček pomoci Ukrajině schválili ve čtvrtek dopoledne představitelé Evropské unie. Premiéři zemí sedmadvacítky se shodli na zaslání pomoci v hodnotě přes 1,2 bilionu korun, píše portál BBC.

S pomocí Ukrajině souhlasil překvapivě i maďarský premiér Viktor Orbán. Ten v Evropské unii i v NATO často zastává postoje, které prospívají ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi. Pomoc pro Ukrajinu proto Maďarsko blokuje zcela běžně.

Maďarsko původně hrozilo, že i tuto pomoc bude vetovat. Podobně zarazilo finanční podporu pro Ukrajinu například i loni v prosinci. Orbán v minulosti prohlásil, že se mu nelíbí představa vydávat unijní finance na pomoc Ukrajině v průběhu následujících čtyř let.

[chooze:article;value:539051]

Právě s tím balíček pomoci počítá. "Máme dohodu! Tyto peníze zajistí pevné, dlouhodobé a předvídatelné financování Ukrajiny. Evropská unie přebírá zodpovědnost za podporu Ukrajiny. Víme, co je v sázce," napsal po schválení na sociální síti X předseda Evropské komise Charles Michel.

Orbánova schopnost blokovat pomoc pro Ukrajinu je pro Evropskou unii dlouhodobým problémem. Jeho odpor je společně s postupně se radikalizující maďarskou vládou hlavním důvodem, proč Evropská unie chtěla Maďarsku zmrazit přístup k evropským dotacím v hodnotě stovek miliard korun, píše agentura AP.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámenou pomoc Evropské unie přijal s radostí a vděkem. Pro Ukrajinu jsou totiž evropské peníze v průběhu drahé války velmi důležité. Pomáhají například s financováním důchodů nebo platů státních zaměstnanců.

Orbán vetoval pomoc Ukrajině. Můžu zablokovat i její členství v EU, vzkázal (12/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.