Moderní bydlení

Orbán vzdal blokaci podpory. Evropská unie pošle Ukrajině bilionovou pomoc

Obrovský finanční balíček pomoci Ukrajině schválili ve čtvrtek dopoledne představitelé Evropské unie. Premiéři zemí sedmadvacítky se shodli na zaslání pomoci v hodnotě přes 1,2 bilionu korun, píše portál BBC.

S pomocí Ukrajině souhlasil překvapivě i maďarský premiér Viktor Orbán. Ten v Evropské unii i v NATO často zastává postoje, které prospívají ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi. Pomoc pro Ukrajinu proto Maďarsko blokuje zcela běžně.

Maďarsko původně hrozilo, že i tuto pomoc bude vetovat. Podobně zarazilo finanční podporu pro Ukrajinu například i loni v prosinci. Orbán v minulosti prohlásil, že se mu nelíbí představa vydávat unijní finance na pomoc Ukrajině v průběhu následujících čtyř let.

[chooze:article;value:539051]

Právě s tím balíček pomoci počítá. "Máme dohodu! Tyto peníze zajistí pevné, dlouhodobé a předvídatelné financování Ukrajiny. Evropská unie přebírá zodpovědnost za podporu Ukrajiny. Víme, co je v sázce," napsal po schválení na sociální síti X předseda Evropské komise Charles Michel.

Orbánova schopnost blokovat pomoc pro Ukrajinu je pro Evropskou unii dlouhodobým problémem. Jeho odpor je společně s postupně se radikalizující maďarskou vládou hlavním důvodem, proč Evropská unie chtěla Maďarsku zmrazit přístup k evropským dotacím v hodnotě stovek miliard korun, píše agentura AP.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámenou pomoc Evropské unie přijal s radostí a vděkem. Pro Ukrajinu jsou totiž evropské peníze v průběhu drahé války velmi důležité. Pomáhají například s financováním důchodů nebo platů státních zaměstnanců.

Orbán vetoval pomoc Ukrajině. Můžu zablokovat i její členství v EU, vzkázal (12/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.