Orbánovy výroky rozzuřily Ukrajince. Předvolali si maďarského velvyslance

Ukrajinské úřady pobouřilo poslední vyjádření maďarského premiéra Viktora Orbána. Ten podle mluvčího ukrajinského ministerstva zahraničí Olega Nikolenka, kterého citovala agentura Reuters, řekl, že Ukrajina je "zemí nikoho" a přirovnal ji k Afghánistánu.

Ukrajina označila Orbánova vyjádření za "kategoricky nepřijatelná". Maďarsko podle ní pokračuje v politice, která má úmyslně poškodit maďarsko-ukrajinské vztahy. Budapešť tak údajně výrazně omezuje možnosti dalšího dialogu.

Orbán kromě toho, že řekl, že se Rusům podařilo z Ukrajiny udělat "zemi nikoho" a postavit ji tak do stejné pozice, ve které se nachází Afghánistán, dodal, že nevěří ve vítězství Kyjeva. Domnívá se, že se Ukrajina postupně promění v "neříditelnou trosku". To je podle něj také cíl Ruska.

[chooze:article;value:481074]

​"Taková prohlášení jsou naprosto nepřijatelná. Budapešť pokračuje v promyšleném kurzu zaměřeném na zničení maďarsko-ukrajinských vztahů," uvedl Nikolenko. Maďarského velvyslance Istvana Ijdjarta pak chtějí předvolat kvůli "upřímné diskusi".

Podle agentury AP Orbán ve státním rádiu také prohlásil, že Maďarsko bude vetovat jakékoli sankce Evropské unie proti Rusku v oblasti jaderné energetiky. Dodal, že středeční rozhodnutí Německa poslat 14 tanků Leopard 2 A6 na Ukrajinu je symbolem rostoucí role, kterou západní země ve válce hrají.

Orbánova pravicová politika v posledních letech usilovala o stále těsnější ekonomické i diplomatické vztahy s Ruskem. Země uzavřely významné dohody, například o nákupu ruského plynu a ropy. V zájmu Orbána je i dostavení maďarské jaderné elektrárny ruskou společností Rosatom.

Politolog Jelínek: Orbán chce ve funkcích loajální lidi, kteří ho nezastíní:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.