Ordinace praskají ve švech. Česko bičuje epidemie respiračních onemocnění

Izolace v době koronaviru a oslabená imunita. Covid-19 převálcoval běžné nemoci a tělo se s nimi teď hůř vyrovnává. Rýmu a kašel mají všichni, od dětí až po seniory. "Chřipková epidemie je na vzestupu. Ten vrchol, jestli mohu hrubě odhadovat, bude někdy po Vánocích, tedy koncem prosince," uvedl primář Kliniky pediatrie a dědičných poruch metabolismu Petr Koťátko.

"Epidemie určitě ještě nekulminuje. Předpokládáme, že ještě bude pacientů přibývat," má jasno praktický lékař Cyril Mucha.

[chooze:article;value:480480]

Nápor pacientů zažívá v těchto dnech i dětská ambulance Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Plní se i lůžkové oddělení. "Denně přijímáme kolem 12 až 15 dětí s respiračními problémy," přiblížil Koťátko.

Ordinace jsou plné a pacientů přibývá. O epidemii akutních respiračních onemocnění včetně chřipky se tak dá mluvit prakticky celorepublikově. "Výjimkou jsou dva regiony. Praha, kde lze hovořit o zvýšeném výskytu, a Jihočeský kraj. Tam ta situace je hraniční," řekl vedoucí Oddělení epidemiologie infekčních nemocí Státní zdravotního ústavu (SZÚ) Jan Kynčl.

Nejhorší situace je ve středních Čechách, některé nemocnice i v Praze zakázaly návštěvy, vrací se i roušky a respirátory. "Poslední dva týdny se výrazně zvyšuje výskyt akutních respiračních infekcí, včetně chřipky. Tam jsou skutečně velmi výrazné mezitýdenní nárůsty v počtu nemocných," dodal Kynčl.

Za týden přibyla třetina nemocných. "Je hodně pacientů, kteří stonají s nějakými těmito respiračními infekcemi. A musím říct, že se velmi často setkáváme, že v současné době pacientům trvají déle a jsou obtížnější, než jsou zvyklí. Takže třeba ten kašel je hodně dráždivý a dusivý. Pacienti kvůli tomu často nespí," popsal Mucha.

[chooze:article;value:480243]

Od středy platí zákaz návštěv také ve Fakultní nemocnici Brno, na pracoviště dětské nemocnice a dětská oddělení mohou jen zákonní zástupci během návštěvních hodin. Až do odvolání vyhlásila zákaz návštěv Nemocnice Tábor.  

Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) je stále ještě čas na očkování proti chřipce. Vyzývá i k vakcinaci proti koronaviru, jehož vlna je také na vzestupu.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.