Osa zla, která ohrožuje Západ. Rusko s Čínou přibraly "do party" Írán a KLDR

Rostoucí provázanost Moskvy s Pekingem je pro Západ momentálně jedním z hlavních témat. Spojení zemí je silnější než za studené války, upozornil web Foreign Policy.

Sice trvá vzájemná nedůvěra například ohledně závislosti Ruska na Číně či snahy Pekingu udržet si obchodní vztahy s Evropskou unií, rozkol jako za studené války ale podle odborníků teď nehrozí.

"Stejně jako na počátku studené války je jejich nepřátelský vztah se Spojenými státy sbližuje," napsal expert na Čínu a bývalý norský diplomat Jo Inge Bekkevold. Zmizela totiž obava z vojenské síly Rusů, která provázela vztah Sovětského svazu s Čínou. 

[chooze:article;value:578437]

Dalším důvodem je ekonomická spolupráce. "Rusko je nyní pro Čínu největším zdrojem ropy a druhým největším zdrojem zemního plynu (po Austrálii), zatímco Čína je pro Rusko největším zdrojem dovážených technologií. Peking a Moskva se rovněž dohodly na posílené spolupráci v odvětvích, jako je satelitní navigace, vesmír a atomová energie," popsal norský expert.

Na rozdíl od studené války navíc už tak moc nezáleží na ideologii a Si Ťin-pching si s Vladimirem Putinem rozumí. Instituce států jsou zároveň provázanější.

Írán a Severní Korea

Podle think-tanku Carnegie Endowment for International Peace zatím spolupracují Čína, Rusko, Írán a Severní Korea spíše bilaterálně. Přesto se ale podle některých scénářů tvoří takzvaná osa zla, o které mluví někteří američtí senátoři.

Podle analytiků think-tanku by měl Západ pracovat na tom, aby země rozklížil. Jako spojený blok by pro Spojené státy mohly být o hodně nebezpečnější. Jedním z problémů by mohly být jaderné zbraně.

[chooze:article;value:578464]

"Pokud by Rusko a Čína předaly Íránu a Severní Koreji důležité jaderné technologie, zjevně by to poškodilo důležité zájmy USA. Zdá se, že Rusko se tomu zatím vyhýbá, ale pokud by se to změnilo, urychlilo by to rozvoj jaderného potenciálu těchto států," varoval think-tank.

Čína obklíčila Tchaj-wan stíhačkami a loďmi. USA varují před eskalací (10/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.