Osamocený a sklíčený. Putin sledoval vánoční bohoslužbu v prázdné katedrále

V pátek se v kremelské katedrále konala pravoslavná vánoční bohoslužba. Ta byla speciálně věnovaná prezidentu Putinovi. Vánoční mši sledoval úplně sám, bohoslužba byla pouze pro něj.

Podle zahraničních médií působil ruský prezident sklíčeně. Navíc také porušil přísný dress code, který je v katedrále dodržován. Oblékl si modré sako a bílý rolák.

Volba kostela, ve kterém vánoční mši sledoval, je podle agentury TASS neobvyklá. Putin se totiž zpravidla účastnil vánočních bohoslužeb v katedrálách mimo Moskvu. Kostel Zvěstování ale leží přímo v moskevském Kremlu.

[chooze:article;value:483043]

V předchozích letech se také účastnil bohoslužeb společně se širokou veřejností. Například v roce 2021 se zúčastnil veřejné bohoslužby v kostele svatého Mikuláše na Lipně v Novgorodu. Předchozí roky oslavil Vánoce v Petrohradu. Letošní bohoslužbu sledoval v prázdném moskevském kostele sám.

Ruský prezident Putin vyznává pravoslavnou církev. Stejně jako další věřící slaví Vánoce 6. a 7. ledna. Moskevský patriarcha Kirill vyzval ve čtvrtek Rusko a Ukrajinu ke klidu zbraní v době svátků, myšlenku následně podpořil i Putin. Ukrajina ale na návrh nekývla. Podle ní šlo ze strany Ruska o cynickou past.

Putin si volal s čínským prezidentem. Doufá, že ho navštíví v Moskvě:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.