Ošklivé počasí vydrží po celý víkend. V Pardubickém kraji hrozí povodně

Hradeckou ulici v Brně policisté v pátek uzavřeli, protože ji déšť zaplavil a příval vody museli hasiči odčerpat. Jižní Čechy se pro změnu potýkaly s čerstvým sněhem. Zima se tam ještě přihlásila o slovo a opět dost vydatně.

Mokrý sníh potrápil především řidiče a během noci na sobotu by ještě mohlo pár centimetrů připadnout. "V nížinách může spadnout až 8 a na Šumavě až 15 centimetrů nového sněhu. Co se týká soboty, srážky by měly postupně ubývat. Teploty by měly sahat od 9 do 13 stupňů," předpověděl meteorolog Martin Hynčica.

I přestože v nížinách nasněžilo, na většině lyžařských středisek se dá na lyžování zapomenout. Jakžtakž se dá ještě lyžovat na Pradědu. Tam jsou v provozu dvě sjezdovky.

[chooze:article;value:499633]

Co napršelo, musí také někudy odtéct. Na Pardubicku kvůli tomu platí upozornění před povodněmi. Začali tam pro jistotu odpouštět vodu z přehrad. Před stoupající vodou varují meteorologové zejména na Chrudimsku, kde na některých místech platí druhé povodňové stupně. Klid by měl být až během neděle.

"Na Novohradce, v Lužích a v Úhřeticích by mělo dojít k dosažení druhého a třetího stupně povodňové aktivity. Začali jsme proto předvypouštět Seč a Křižanovice," uvedl vedoucí vodohospodářského dispečinku Povodí Labe Jiří Petr.

Oproti loňsku jde o výraznou změnu. Tehdy jsme se už v březnu potýkali s výrazným suchem. Proti tomu si letošní počasí lidé chválí. Sychravé počasí by se mohlo vrátit ještě v pondělí, od středy se pak ale začne oteplovat a mělo by převažovat slunečné počasí.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.