Oslavy Dne české státnosti: Lidé mohou vyrazit do Strakovky nebo korun stromů

Podle meteorologů mají teploměry ve čtvrtek přesáhnout dvacítku, a slunečné počasí tak přímo nabádá k využití volného dne k výletu. Redakce TN.cz proto připravila několik tipů na akce, které se 28. září konají. Některé prostory otevřou své dveře veřejnosti letos vůbec poprvé.

Historické vládní automobily ve Strakově akademii

Strakova akademie, která není po většinu roku přístupná veřejnosti, se na svátek sv. Václava otevře veřejnosti. Prozkoumání jejích nejrůznějších zákoutí je tak vzácnou příležitostí. Letos se totiž její dveře odemknou lidem úplně poprvé.

Na zahradě Strakovy akademie také téhož dne odstartuje výstava historických vládních automobilů. Obdivovatelé aut či političtí znalci tak budou moci nahlédnout do vozidel, kterými v minulosti jezdili českoslovenští a čeští představitelé vládní moci od 60. let 20. století.

[chooze:article;value:503606]

​Den otevřených dveří ministerstva financí

Teprve pošesté v historii v rámci Dne české státnosti se veřejnosti otevře i budova ministerstva financí. Komentované prohlídky nabídnou pohled do zákulisí a zájemci si mohou poslechnout přednášku o finanční gramotnosti.

V přilehlých Vojanových sadech pak mají být k vidění akční světově proslulí služební psi Celní správy z výcvikového centra v Heřmanicích. Ti předvedou své schopnosti ve statické ukázce zajištěných padělků. Vstup na akci je zdarma.

Svatováclavské slavnosti na Budči

Workshopy pro děti i dospělé, historická střelnice i dřevěný kolotoč – to vše a mnohem víc čeká na návštěvníky památného místa Budeč v obci Zákolany ve Středočeském kraji. Nachází se jen 17 kilometrů severozápadně od centra Prahy.

Ve čtvrtek tam mohou zájemci narazit i na průvod sv. Václava s Boleslavem, zhlédnout vystoupení šermířů či se podívat na divadelní vystoupení. Pro milovníky historie si Budeč připravila i prohlídku tamní rotundy, ukázky řemesel či dobové tance.

[chooze:article;value:523723]

Zpřístupnění středověké věže na zámku Lemberk

Hrad Lemberk ležící v malebném Podještědí v Libereckém kraji poskytne 28. září svým návštěvníkům kuriózní přístup do středověké věže. Pohledem do širokého okolí se budou moci kochat od 9:00 do 16:00 hodin. Vstupné na věž vyjde na 80 korun.

Den s Krakonošem na Stezce korunami stromů v Janských Lázních

Pro neposedné děti plné energie je Stezka korunami stromů s pohádkovým Krakonošem tím pravým ořechovým. Společnost jim navíc bude dělat veverčák Emil a veverka Emilka.

Tento den navíc návštěvníci mohou využít služby průvodce za Správy Krkonošského národního parku zdarma. Komentované prohlídky se konají v 11:00, 13:00 a 16:00 hodin. A ti, kterým po vydatném výletu vyhládne, si mohou v tamní restauraci pochutnat na podzimních krkonošských specialitách.

[chooze:article;value:520266]

​Komentovaná prohlídka Litomyšle s rytířem Toulovcem

Projít si Litomyšl v doprovodu rytíře, který město zná jako svoje kožené boty – takový zážitek nabídne ve čtvrtek spolek Dobré divadlo. Rytíř s kuší na rameni zavede odvážlivce po stopách příběhu Josefa Váchala, záhadného malíře a velkého mystika. Procházku doplní strašidelné historky i krvavá ulička.

Těšit se návštěvníci mohou i na umění ve veřejném prostoru, litomyšlskou architekturu a na závěr i střelbu z rytířovy kuše. Akce začíná v 10 hodin v Klášterních zahradách a končí ve 14:00. Ti, kterým během toulky po Litomyšli vyhládne, mohou pak s rytířem pokračovat na oběd do vyhlášené krčmy.

Jak se lidem žilo na Sovinci

Dobré jídlo a kupa zábavy – na to láká návštěvníky hrad Sovinec. Ten leží v krajině Nízkého Jeseníku, jen pár kilometrů od Rýmařova. Odedávna je spojen nejen se šermíři, ale i divadly a tanci. Chybět proto nebudou šermíři, mušketýři, sokolníci ani ukázky dobových řemesel.

[chooze:article;value:512541]

Floria podzim v Kroměříži

Město Kroměříž láká v termínu 28. září až 1. října na největší zahradnickou výstavu v České republice. Vstupné je 120 korun a děti do 150 cm a senioři nad 65 let mají vstup zdarma. Zvýhodněné vstupné za 100 korun mají držitelé ZTP a držitelé ZTP/P mají vstup zdarma i s doprovodem.

Na místě bude na zahrádkáře a zahradníky čekat široká škála potřeb pro dům a zahradu. Na své si tak přijdou milovnice okrasných záhonů i vášniví zahrádkáři. Ti všichni se budou moct rozhodnout, zda svou zahradu obohatí o ovocné stromy, bonsaje či chryzantémy. Atmosféru zpříjemní i hudební doprovod.

Politici přišli uctít den 17. listopadu. Je to nejkrásnější státní svátek, řekl Fiala (11/2022):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.