Oslavy narozenin Karla III. v Praze. Dožijte se 100 let, vzkázal mu veterán RAF

Skvělá atmosféra, živá hudba a počasí, které ani vzdáleně nepřipomínalo britskou upršenou klasiku. Tak se ve středu na britské ambasádě v Praze slavily narozeniny panovníka Karla III. "Dnes slavíme nejen narozeniny krále, ale i skvělou česko-britskou spolupráci. Nechybí hudba, britské jídlo a české pivo," řekl britský velvyslanec v České republice Matt Field.

Jde přitom o nejvýznamnější akci, která se na velvyslanectví v průběhu roku koná. A podle toho velkolepé oslavy také vypadaly. 

Ujít si je nenechaly stovky lidí, včetně prezidenta. "V minulém roce bychom ani neřekli, kolik výzev krále a královskou rodinu potká. Přeji jim všem to nejlepší, sílu a optimismus tohle období překonat," nechala se slyšet česká hlava státu Petr Pavel.

[chooze:article;value:558960]

​​Nechyběly ani tradiční britské speciality, jako jsou fish and chips, jahody se šlehačkou nebo speciální královský dort. Jedním z gratulantů byl také plukovník Jiří Kafka, poslední v Česku žijící letec britského Královského letectva RAF. "Králi Karlovi III. přeju, aby se dožil také sta let, jako já," poslal gratulaci panovníkovi Jiří Kafka.

Králi Karlovi III. bude 76 let sice až v listopadu, jeho narozeniny se ale slaví už nyní. Oslavy narozenin každého panovníka totiž podle britského královského protokolu připadají na červen, a to kvůli tradici, ale také počasí. Soukromá oslava s rodinou pak čeká na panovníka na podzim.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.