Oslavy osvobození Plzně: Město hostilo 300 tanků, aut a další techniky

Vojáci, americké a české vlajky a armádní historická vozidla. Tak v neděli vypadalo město Plzeň. Kvůli Konvoji svobody byla dokonce uzavřena hlavní plzeňská tepna, Klatovská třída. "Je tady 300 vozidel, od tanku Sherman přes pásová vozidla, samozřejmě 'dočky', jeepy, až po motorky," představil předseda Military Car Clubu v Plzni Radislav Neubauer.

Reportérka TV Nova Natálie Vašková měla možnost projet se jedním z nejznámější druhoválečných tanků, a to americkým Shermanem M4. V 60. letech tento konkrétní stroj koupila Argentina, která se chystala na válku. Jenže ta pak nepřišla, a tak se jeho majitel rozhodl přivézt ho do Česka.

"Od roku 2018, to je vlastně doby, kdy jsme ho sem přivezli, tak na něm pracujeme. Každou zimu něco uděláme, aby nám v sezoně mohl sloužit a jezdit s námi na akce," řekl majitel tanku Pavel Rogl.

[chooze:article;value:389337]

​"Můj táta utekl do Anglie, protože byla vypsaná odměna na jeho hlavu 100 tisíc říšských marek. Tak se dostal ke stíhací peruti RAF. Zemřel v devadesátém roku," popsal syn pilota RAF Štefan Sokol.

Konec druhé světové války si připomněli také ve Velké Polomi na Opavsku. Nadšenci vojenské historie tam uspořádali slavnostní průjezd obcí.

"Chceme vzdát hold 20 tisícům Rudoarmějcům včetně československých vojáků tankistů a letců, kteří padli v rámci ostravské operace," řekl člen Klubu vojenské historie tanku T-34 Jaromír Plečka. Nechyběl ani výstřel z děla uprostřed vesnice.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.