Oslavy vylodění v Normandii: Na místo míří veteráni i světoví politici

V předvečer kulatého výročí největší vojenské operace v historii lidstva se rozsvítily náhrobky padlých spojeneckých vojáků. K pobřeží severní Francie se v posledních dnech kromě armádních nadšenců sjíždějí i váleční veteráni, které osobně přivítala francouzská první dáma.

"Bylo to hrozné. Někteří mladíci se ani nedostali na pláž. Museli jsme jejich těla dokonce přejíždět, abychom se dostali na pláž. Tak zlé to bylo," zavzpomínal veterán Bob Gibson na vylodění na pláži Utah.

Na místo míří i americký prezident Joe Biden, který ve Francii stráví pět dní, během kterých se setká i s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Původně měli jednat až o týden později na mírovém summitu ve Švýcarsku, tam ale místo Bidena dorazí viceprezidentka Kamala Harrisová. Nebudou tam ani zástupci Saúdské Arábie, Ruska nebo Číny.

[chooze:article;value:515676]

​"Čína opakovaně zdůraznila, že mezinárodní mírová konference musí splňovat tři důležité prvky, kterými jsou uznání ze všech stran, včetně Ruska a Ukrajiny, rovná účast všech stran a spravedlivé projednání všech mírových plánů. Tyto tři prvky zatím nesplňuje, a proto se Čína nebude moci schůzky zúčastnit," uvedla mluvčí čínského ministerstva zahraničí Mao Ningová.

Pozvání na mírový summit naopak přijal prezident Petr Pavel, který se zúčastní i čtvrteční vzpomínkové akce v Normandii. Ta bude připomínat vylodění britských, amerických, australských, kanadských a dalších spojeneckých vojáků na několika plážích severní Francie. V jedné z nejdůležitějších bitev druhé světové války padlo na obou stranách přes deset tisíc vojáků.

Návštěvu Zelenského a Bidena okomentoval amerikanista Jiří Pondělíček:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.