Osm návštěv lékaře za rok. Ordinace v ČR praskají ve švech nejvíce ze zemí EU

Téměř osm konzultací s doktorem. Tolik jich připadalo na každého Čecha v roce 2021. A to nás řadí téměř na špičku evropských států. "Návštěv u nás máme velké množství a nezřídka jsou to i banality. Velmi běžně se nám stává, že pacient třeba přichází ráno s tím, že ho od rána bolí v krku a jde se poradit, co s tím má dělat. Tam vždycky říkám, že je potřeba hlavně vyčkat," uvedl praktický lékař Vojtěch Mucha.

Ačkoliv v Evropské unii počet lidí, kteří vyhledávají lékaře, klesá, v Česku počet konzultací oproti předchozím rokům naopak vzrostl. Podle odborníků je v České republice problémem hlavně nedostatečná zdravotní gramotnost. Tedy to, že lidé zkrátka nevědí, jak daný zdravotní problém řešit. Češi prý také rádi vynechávají preventivní prohlídky.

[chooze:article;value:481462]

"Svůj zdravotní stav zanedbávají a samozřejmě jejich následná léčba je mnohem dražší a komplikovanější, takže v tom je problém," sdělil prezident České lékařské komory (ČLK) Milan Kubek.

Češi se se svým počtem konzultací s lékařem umístili ze všech států Evropské unie na pátém místě. Více svůj stav s doktorem řeší Nizozemci, Maďaři a Němci. Na prvním místě se umístili Slováci s 11 kontrolami ročně.

"Někteří určitě chodí i víckrát než třikrát do měsíce. Ale jsou i tací, které roky nevidím. Takže je to dost individuální," řekla slovenská lékařka Slavomíra Čellárová.

Nejméně z Evropské unie navštěvují lékaře Švédi. Svůj stav konzultují podle statistického úřadu Eurostat průměrně jenom dvakrát za rok.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.