Moderní bydlení

Osm signálů, kterých si všímejte při jedení. Mohou znamenat rakovinu

Jednou z nejdůležitějších věcí při léčbě rakoviny je její včasné zahájení. Proto je třeba dávat si pozor na příznaky, které mohou přítomnost rakoviny znamenat. Některé z nich se mohou projevit třeba i při obědě.

Ukazatelem přítomnosti rakoviny může být už samotná nechuť k jídlu. Nechutenství je jedním ze základních příznaků rakoviny žaludku, jak upozorňuje britská Národní zdravotní služba (NHS). Se ztrátou chuti k jídlu bývá spojený také rychlý úbytek hmotnosti, aniž by se o to člověk snažil.

Dalším problémem, který může člověka varovat před zákeřnou chorobou, je takzvaná dysfagie, tedy poruchy polykání. Ty se mohou týkat pevné stravy, ale i tekuté, a dokonce i slin, které člověk nezvládne spolknout. Rakovina však není jedinou příčinou těchto problémů, můžou je způsobit například také nervové nemoci, chybějící zuby, ba i určité neurózy a fobie, upozorňuje v dokumentu o poruchách polykání Fakultní nemocnice Motol.

[chooze:article;value:570447]

​Na vícero druhů rakoviny může člověka upozornit i pálení žáhy. To může být příznakem rakoviny žaludku i jícnu. Lidé by měli navštívit lékaře v případě, že problémy s pálením žáhy přetrvávají delší dobu a běžné léky je neřeší. Žaludeční kyseliny mohou totiž poškodit vnitřní stěnu jícnu, a nahrát tak vzniku nádoru, popisuje portál HonorHealth.

Příznakem rakoviny může být i špatné trávení, obzvláště pokud se projevuje častým říháním. Zde je ale nutno poznamenat, že špatné trávení je ve většině případů příznakem jiných problémů, které mohou být spojené s obezitou, kouřením, nesprávnou stravou, ale i žaludečními vředy, uvádí NHS.

Častá nevolnost po jídle vedoucí až ke zvracení může být náznakem rakoviny slinivky břišní. Jak uvádí Americká společnost pro výzkum rakoviny (ACS), nádor na slinivce břišní může zatlačit na spodní část jícnu a tím znesnadnit průchod potravinám. Kvůli tomu se mohou lidé cítit velmi brzy přeplnění a mít potíže s udržením stravy.

Bolesti břicha jsou dalším typickým příznakem rakoviny žaludku. Ty se nejčastěji projevují nad pupíkem pacienta, jak varuje Clevelandská onkologická klinika. Bolesti mohou být ze začátku nenápadné, postupně se však mají zvětšovat. Typické jsou také pocity nabobtnání a plnosti.

[chooze:article;value:563869]

​V neposlední řadě se mohou příznaky rakoviny projevit i při cestě na záchod. Povšimnout si lze odlišně zbarvené stolice. Pokud je černá, znamená to přítomnost krve, což nasvědčuje rakovině žaludku. Zašedlá či světlejší stolice zase může být příznakem toho, že do trávicího systému neproudí dostatek žluči ze žlučníku, který může být zablokovaný nádorem rostoucím na slinivce.

Varování se může ukrývat i v moči. U většiny pacientů s rakovinou slinivky je mezi prvními příznaky žloutenka, která se typicky projevuje zažloutnutím kůže a očního bělma. Týká se to ale také moči, kterou žloutenka zbarví nejdříve. Pokud je tedy vaše moč tmavá až hnědá, může to naznačovat větší problémy.

Rakovinu žaludku, slinivky nebo jícnu ovlivňují i vnější faktory. Určité skupiny lidí jsou totiž vůči nim náchylnější. Jedná se zejména o muže starší 50 let, kteří by si na tuto nemoc měli dát pozor. Pokud jsou navíc kuřáci nebo trpí obezitou, riziko se u nich zvyšuje.

Pokrok v boji s rakovinou plic. Lékaři představili novinky, které zlepší léčbu (7/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.