OSN mluví o genocidě Palestinců. Blinken dorazil do Izraele vyjednat pauzu v bojích

Do Izraele v pátek ráno přiletěl americký ministr zahraničí Antony Blinken, píše BBC. Ten na žádost prezidenta Joea Bidena navrhne "humanitární pauzu", aby se do Gazy mohla dostat dostatečná humanitární pomoc pro obyvatele a mohli odejít lidé se zahraničními pasy. V předchozích dnech otevřel Egypt jediný hraniční přechod v Rafáhu pro cizince. Za dva dny se ven z Pásma dostalo zhruba 800 lidí.

Blinken by měl jednat s premiérem Benjaminem Netanjahuem a jeho kabinetem. Následně plánuje odletět do Jordánska. Americký ministr uvedl, že bude usilovat o to, aby Izrael přijal "konkrétní opatření", která by vedla ke snížení dopadů bojů na palestinské civilisty.

Obklíčení Gazy

"Nastala další významná část války," sdělil ve čtvrtek náčelník generálního štábu izraelské armády Herzi Halevi. Podle Times of Israel armáda obklíčila město Gaza, které je v Pásmu největší, ze tří světových stran. Izrael v této oblasti už několik dní pokračuje v pozemní operaci i bombardování. V následku toho během bojů zemřelo od začátku bojů Izraele proti Hamásu podle agentury AP už více než 9 tisíc Palestinců.

[chooze:article;value:527914]

Světlice a výbuchy osvětlovaly v noci na pátek téměř nepřetržitě oblohu nad severem Gazy. Postupující izraelské jednotky narážejí na miny a nastražené výbušniny. Hamás se podle velitelů židovské armády dobře připravil, uvedla agentura Reuters.

Ozbrojenci se dle metody “udeř a uteč“ vynořují z tunelů a po odpálení protitankových střel zase mizí. Podle mluvčího ozbrojeného křídla Hamásu je počet izraelských obětí v Gaze je mnohem vyšší, než armáda oznámila. "Vaši vojáci se vrátí v černých pytlích," řekl podle agentury. Izrael oficiálně potvrdil 19 mrtvých i několik těžce zraněných při pozemní invazi, a likvidaci 130 teroristů za několik posledních hodin.

Američané létají už přes týden nad Gazou s drony, aby shromáždili informace o rukojmích, tvrdí zdroje Reuters.

S napětím je v pátek očekáván projev vůdce Íránem podporovaného libanonského hnutí Hizballáh Hassana Nasralláha, který promluví poprvé od útoku Hamásu ze 7. října. Pokud vyhlásí Izraeli válku, bude to znamenat další eskalaci konfliktu.

OSN: Hrozí genocida

V souvislosti s intenzivnějším postupem Izraele a stále větším počtem mrtvých vyzvala ve čtvrtek Organizace spojených národů (OSN) k příměří. Palestinci jsou totiž podle nejvyšších představitelů OSN "na hranici genocidy"."Požadujeme humanitární příměří, aby se pomoc dostala k těm, kteří ji nejvíce potřebují. Jsme i nadále přesvědčeni, že palestinskému lidu hrozí vážné nebezpečí genocidy," uvedlo OSN v oficiálním prohlášení. 

[chooze:article;value:527793]

Úřady v Pásmu Gazy, které ovládá teroristické hnutí Hamás, uvádí, že mezi více než devíti tisíci mrtvými od začátků bojů jsou oběti z velké většiny ženy a děti. Údaje nelze nezávisle ověřit. Úřad OSN už během čtvrtka uvedl, že izraelský útok na uprchlický tábor v Džabálija na severu Pásma Gazy může představovat "válečný zločin". Na hustě obydleném místě, které nyní Izrael bombarduje, totiž žije zhruba 116 tisíc lidí. 

Podle zpravodajů katarské televizní stanice Al Jazeera jsou izraelské tanky už dál než na hranici města a postupují dál vpřed. Na místě se z obou stran ozývá těžká palba. Návrhy na příměří izraelská armáda dál odmítá a podle mluvčího izraelské armády Daniela Hagariho je město Gaza "středobodem aktivity Hamásu" a Izrael proto musí postupovat dál. "Koncept příměří teď nění na stole, vedeme válku, abychom zničili Hamás," řekl ve čtvrtek s tím, že jednotky "útočí na stanovistě, velitelství, odpalovací pozice a infrastrukturu Hamásu" a vojáci se připravují na boj tváří v tvář. 

Dlouhé noční boje v Gaze: Izraelská armáda měla zabít desítky teroristů: 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.