Ostrava by mohla mít nové vedení. Primátor Macura má na mále

Po odchodu primátora Macury a dalších sedmi členů z hnutí ANO vznikla v Ostravě skupina osmi nezařazených členů a koalice se rozpadla. Nyní vládne hnutí ANO, koalice SPOLU, Piráti a nežádoucí skupina nezařazených v čele s Macurou.

"Za ztrátu většiny asi mohou vnitřní rozpory ve hnutí ANO, kde se jedna část klubu vymezila vůči druhé a ten klub se rozpůlil," uvedla náměstkyně primátora Ostravy pro školství a kulturu Andrea Hoffmanová (Piráti).

Ostravské zastupitelstvo je nyní roztříštěné a variant na nové vedení je mnoho. Podmínky si budou diktovat nejsilnější hnutí ANO a koalice SPOLU. "V rámci dosavadních vyjednávání hnutí ANO vzneslo požadavek, aby jako nejsilnější klub mělo pozici primátora. Bylo ochotno snížit i svůj nárok na místa v radě," řekl předseda ostravské organizace hnutí ANO Richard Vereš.

[chooze:article;value:498531]

​Členové SPOLU by rádi oslovili i subjekty, které byly zatím v opozici. "Chceme tu původní koalici rozšířit právě o Ostravaka se Starosty. Řekl bych, že v této době máme nalezenou nějakou základní programovou shodu," řekl člen ODS Jan Dohnal.

"V tuto chvíli se jeví jako dost nepravděpodobné, že by pan primátor Macura pokračoval ve funkci primátora," dodal Vereš. Za tohoto předpokladu by vládnoucí koalice ztratila většinu a mohlo by se stát, že Tomáš Macura bude ve středu na zasedání zastupitelstva odvolán z postu primátora Ostravy.

Hnutí ANO nominovalo na post primátorky předsedkyni klubu městských zastupitelů ANO Hanu Tichánkovou. Kandidátem na tuto pozici za koalici SPOLU je místostarosta Hrabůvky a člen ODS Jan Dohnal.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.