Ostravská zoo získala unikátní přírůstek. Jde o nejmenší sovu v Evropě

Nejdříve byli přibližně dva měsíce v karanténě, aby chovatelé zkontrolovali jejich zdravotní stav. Teď už pár kulíšků nejmenších má svou voliéru v zoologické zahradě v Ostravě. "Získali jsme je začátkem podzimu od soukromého chovatele," řekla mluvčí ZOO Ostrava Šárka Nováková.

Kulíšek nejmenší je přibližně stejně velký jako kos. Nejmenší sova Evropy je ale šestkrát menší než třeba puštík bělavý, který v ostravské zoo žije hned ve vedlejší voliéře. "V České republice patří kulíšek mezi zvláště chráněné druhy a je zařazen v kategorii silně ohrožených," připomněla Nováková.

[chooze:article;value:511652]

​Přestože je kulíšek velmi drobný, dokáže ulovit kořist, která je stejně velká jako on sám. Živí se například savci nebo ptáky. O kulíšky nejmenší se v zoologické zahradě stará Michaela Zimmermannová. Krmí je jednou denně šest dnů v týdnu. Sedmý den mají půst. "Jeden kulíšek sežere jednu až dvě myšky za den a jedno jednodenní kuřátko," popsala Zimmermannová.

V zoo už netrpělivě čekají na jaro. Kulíšci totiž do té doby dospějí a možná překvapí mláďaty. "Sovy vyvádějí více mláďat, můžou to být tři, čtyři a někdy i pět," přiblížila Nováková.

Kromě zoologické zahrady v Ostravě žije kulíšek nejmenší v Česku ještě v zoo v Hluboké nad Vltavou. V zoologické zahradě ani ve volné přírodě není příliš plachý a lidé ho mohou pozorovat z malé vzdálenosti, aniž ulétne.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.