Moderní bydlení

Ostře střežená Paříž. Před olympiádou jsou v ulicích tisíce policistů a vojáků

Největší mírové nasazení bezpečnostních sil v dějinách Francie. Paříž před olympiádou nic nepodceňuje. Město vedle vojáků a policistů chrání i 44 tisíc bezpečnostních bariér. Ty stojí i u většiny pamětihodností včetně Eiffelovky nebo Louvru.

Aby jimi lidé mohli projít, potřebují speciální povolení. Žadatele o propustku do nejpřísněji kontrolované bezpečnostní zóny stejně jako olympijské dobrovolníky nebo zaměstnance zapojené do organizace her přitom úřady důkladně prověřují. Dosud jim na stolech přistálo okolo jednoho milionu žádostí.

Nepřístupné je i okolí řeky Seiny – právě tam se totiž v pátek uskuteční zahajovací ceremoniál.

[chooze:article;value:566180]

"Na obou březích řeky Seiny teď stojí dvoumetrové kovové zátarasy. Abyste se přes ně dostali, potřebujete QR kód. Jedná se o speciální průkaz, o který musíte předem požádat," řekl novinář agentury AP John Leicester.

Pro Francouze je olympiáda tak důležitá, že kvůli ní dokonce odložili jmenování nového premiéra. "Do poloviny srpna se musíme soustředit na olympijské hry, teprve poté budu jmenovat premiéra, který sestaví vládu. Do té doby nebudeme cokoliv měnit, způsobilo by to zmatek," sdělil francouzský prezident Emmanuel Macron.

Přísná bezpečnostní opatření přesto nezabrání všemu. Před pár dny Francii šokoval případ 25leté Australanky, kterou nedaleko Moulin Rouge brutálně znásilnilo pět mužů tmavé pleti. Úřady tvrdí, že objasnění zločinu je nejvyšší prioritou, aby se zabránilo psychóze mezi turisty a návštěvníky olympiády.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.