Ostuda pro Rusko. Vedle Putina údajně seděli falešní veteráni

Ruský prezident Vladimir Putin se v úterý ukázal na veřejnosti, aby oslavil vítězství nad nacismem. Putin v projevu ke Dni vítězství, který si Rusko připomíná o den později než zbytek Evropy, mimo jiné vyzval k porážce Ukrajiny.

Více než jeho slova ale zaujala svět samotná vojenská přehlídka, která byla letos nezvykle krátká a neobjevily se na ní žádné tanky kromě historického T-34. Také se jí neúčastnilo letectvo. Celkem se během přehlídky objevilo zhruba 50 vojenských vozidel, což je výrazně méně než v roce 2021, kdy jich bylo 130, upozornil web Washington Post. Vojáků se účastnilo dokonce nejméně od roku 2008.

Zajímavé bylo také složení hostů na pódiu. Nejenže nedorazili téměř žádní hosté ze zahraničí, ale novináře zaujali i váleční veteráni sedící v první řadě vedle Vladimira Putina. Ti totiž ve druhé světové válce proti Německu vůbec nebojovali, upozornil rakouský web Bild

Informaci přinesl novinář Julian Hans (bývalý zpravodaj listu Süddeutsche Zeitung v Moskvě), který oba veterány identifikoval. Muž sedící po Putinově levé straně je podle něj Gennadij Zajcev, který se narodil v roce 1934. Na konci druhé světové války mu tak bylo pouhých 11 let. Do armády vstoupil až v roce 1953 a v roce 1959 zamířil do KGB. Jako velitel se v roce 1968 podílel na potlačení Pražského jara, zjistili novináři z polského webu Onet

Zajcev konkrétně vedl skupinu 7. ředitelství KGB v operaci "Dunaj", jak se vstup vojsk Varšavské smlouvy do Československa nazýval. Jednotka pod jeho velením obsadila budovu ministerstva vnitra v Praze. 

​Napravo od Putina pak prý sedí 98letý Jurij Dvojkin. Ten se sice už v roce 1942 měl dobrovolně přihlásit do armády, ale nikdy nešel na frontu. Dvojkin se podle Hanse stal v roce 1944 ostřelovačem a poté byl součástí operace "k likvidaci nacionalistického podzemí na západní Ukrajině".

​Putinovo okolí je dlouhodobě přísně sledováno. Za vším má být panická hrůza ruského prezidenta Vladimira Putina z toho, že ho někdo nakazí koronavirem, napadne, nebo dokonce zabije. Na některé akce dokonce prý využívá dvojníky. Moskva sice opakovaně popřela, že by je ruský prezident používal, expertka na rozpoznávání tváří ale tvrdí, že dokáže odhalit. 

Putin zahájil vojenskou přehlídku bouřlivým projevem, během kterého ale znovu rozvířil spekulace o svém zdravotním stavu. Celou dobu totiž mhouřil až zavíral oči a z každého pohybu čišela nejistota. Bez řečnického pultíku by pravděpodobně vrávoral. Podívejte se na video:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.