Ostuda pro USA: Unikly tajné plány na pomoc Ukrajině. Kolují po internetu

Pentagon vyšetřuje únik válečných dokumentů o tajných plánech USA a NATO na pomoc ukrajinské armádě před její očekávanou jarní protiofenzivou proti ruským silám. S odkazem na vysoké představitele administrativy amerického prezidenta Joea Bidena to uvedl deník New York Times.

Vyšetřování, kdo stojí za únikem dokumentů, které se objevily na sociálních sítích Twitter a také na v Rusku často využívaném Telegramu, je momentálně v plném proudu. "Jsme si vědomi zpráv o příspěvcích na sociálních sítích a ministerstvo záležitost prověřuje," uvedla tisková mluvčí Pentagonu Sabrina Singhová.

Podle vojenských analytiků se nicméně zdá, že byly dokumenty v určitých částech upraveny oproti jejich původnímu formátu. Například přehání americké odhady ukrajinských obětí války a naopak podhodnocují odhady zabitých ruských vojáků. V dokumentech je například uvedeno, že při invazi zemřelo 16 000 až 17 500 ruských vojáků. Pentagon a další analytici ale ve skutečnosti odhadují, že Rusko přišlo až o 200 tisíc svých vojáků. Tyto úpravy by podle analytiků mohly naznačovat, že za únikem stojí Moskva a jde z její strany o snahu rozšířit dezinformace.

[chooze:article;value:498205]

​Dokumenty neobsahují konkrétní bitevní plány, například jak, kdy a kde hodlá Ukrajina zahájit svou ofenzivu, která podle amerických představitelů pravděpodobně přijde příští měsíc. Jsou navíc zhruba pět týdnů staré. Popisují ale například, jaké vybavení Ukrajina před novou fází války potřebuje. V dokumentech se objevují informace jako harmonogramy dodávek zbraní, počty ukrajinských vojáků a další detaily. 

Není jasné, jak se dokumenty dostaly na sociální sítě. Ve velkém je ovšem šířily proruské vládní kanály. Podle deníku New York Times únik zpravodajských informací tohoto druhu, navíc zveřejněný na sociálních sítích a dostupný tak po celém světě, nutně poškodí sdílení zpravodajských informací mezi Ukrajinou a Spojenými státy.

​Jen před několika dny se objevila zpráva o další vojenské pomoci USA pro Ukrajinu. Státy zašlou munici v hodnotě půl miliardy dolarů (asi 10,7 miliardy korun) a další dvě miliardy (asi 43 miliard korun) půjdou na výzbroj a technologie pro boj proti dronům, a to včetně dvou zbraňových systému, které byly vytvořené pro sestřelování íránských dronů Šáhid využívaných Ruskem na Ukrajině. Jak uvedla agentura AP, pomoc půjde ze skladových zásob, takže bude okamžitě k mání. Celková vojenská pomoc USA pro Ukrajinu od začátku války tak dosáhla 35,1 miliardy dolarů (asi 753 miliard korun).

Podívejte se na únorovou reportáž TV Nova o čínských špionážních balónech nad USA:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.