Osud Prigožina a wagnerovců je stále nejasný. Naše vítězství přijdou, vzkázal

Šéf žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin se poprvé od ukončení svého neúspěšného tažení na Moskvu ozval veřejnosti. V hlasové zprávě zveřejněné na telegramu poděkoval svým zastáncům a zdůraznil, že povstání, které sám nazývá Pochodem spravedlnosti, bylo zaměřeno "na boj se zrádci" a mělo prý za cíl mobilizaci společnosti. "Myslím, že to se nám opravdu podařilo," pochválil se.

"Dnes, více než kdy jindy, potřebujeme vaši podporu," vzkázal veřejnosti také. "Jsem si jistý, že v blízké budoucnosti uvidíte naše další vítězství na frontě," zakončil pak své poselství.

Co přesně svými prohlášeními sledoval, ale není jasné. Otázkou například je, o kom konkrétně mluví, když zmiňuje "naše vítězství" – zda o wagnerovcích, nebo o celém Rusku –, nebo kterou frontu má na mysli. Neupřesnil ani to, v čem jej mají lidé podporovat.

[chooze:article;value:511944]

To ale nejsou jediné záhady, které Prigožina obklopují. Jak připomíná web Politico, stále není jisté, kde se oligarcha nachází. I když měl skončit ve vyhnanství v Bělorusku, žádný důkaz o tom, že je skutečně v zemi přítomen, neexistuje. Není ani jisté, zda v Rusku stále pokračuje jeho stíhání.

Nejasnosti panují také okolo samotných wagnerovců. Část z nic se totiž měla podle kremelských plánů stát součástí pravidelné armády, zbytek pak měl odejít do civilu, nebo následovat Prigožina do vyhnanství. Podle webu Financial Times ale žoldnéřská skupina v Rusku stále nabírá další bojovníky, z nichž někteří by měli být údajně nasazeni i na Ukrajině.

Podle náboráře skupiny, kterého britský deník kontaktoval, skutečně nejde o nábor do ruských ozbrojených sil, ale přímo k wagnerovcům. Odmítl také, že by na tom bylo něco v nepořádku. Přiznal pouze, že je celý proces "komplikovanější" a že si noví rekruti musí smazat účty na sociálních sítích.

Prigožin dostal zpět v přepočtu bezmála 2,5 miliardy korun, které při pokusu o vzpouru našly v hotovosti ruské bezpečnostní složky, když prováděly prohlídky sídla wagnerovců a jeho okolí v Petrohradě. Peníze měl vyzvednout Prigožinův řidič. Stalo se tak díky tomu, že předložil oficiální plnou moc podepsanou Prigožinem. 

Ruská FSB zrušila stíhání wagnerovců. Organizátory vzpoury spravedlivě potrestáme, řekl Putin:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.