Moderní bydlení

Osudový krok k ukončení války v Gaze. Světoví lídři komentovali smrt Sinvára

"Sinvár je mrtvý. Byl zabit v Rafáhu statečnými vojáky Izraelských obranných sil. I když to není konec války v Gaze, je to začátek konce. Pro obyvatele Gazy mám jednoduchý vzkaz – tato válka může skončit už zítra. Může skončit, pokud Hamás složí zbraně a vrátí naše rukojmí," oznámil izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

V řadě izraelských měst lidé zabití šéfa Hamásu oslavovali, v Pásmu Gazy ale zavládl strach z budoucnosti. "Zabití mučedníka, velitele, je tragédií pro palestinský lid," řekl vysídlený Palestinec Ahmad Hamdúna.

[chooze:article;value:579076]

​Někteří ale právě v jeho smrti vidí důvod k ukončení války. "Už nemají žádný důvod, proč by měli ve válce pokračovat. Když jsme se dozvěděli zprávu o Sinvárovi, je pravda, že jsme byli smutní, ale zároveň jsme byli rádi, že válka může skončit," komentoval další vysídlený Palestinec Um Mohammed.

Sinvárovu smrt uvítala řada zahraničních politiků. Tento okamžik považují za klíčový. "Je to dobrý den pro svět. Volal jsem Bibimu (přezdívka, pozn. red.) Netanjahuovi, abych mu poblahopřál. Sinvár měl na rukou spoustu krve, americké, izraelské a další," uvedl americký prezident Biden.

"Byl vojensky odpovědný za činy Hamásu," řekl německý kancléř Scholz. "Dnešek je poznamenán smrtí Sinvára a tento den je pro Izrael jak bodem obratu, tak i vojenským úspěchem," doplnil francouzský prezident Emmanuel Macron.

[chooze:article;value:575697]

​Šéfa Hamásu se prý podařilo identifikovat pomocí testů DNA nalezeného těla. Podle izraelského Mosadu pomohly k určení totožnosti zejména zuby. Poslední okamžiky před jeho smrtí zachytilo video z dronu.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.