Osvětlení v interiéru

Správně rozmístěné osvětlení dokáže pozvednout váš interiér hned o několik stupňů. Ideálním řešením jsou kromě lustrů i bodová světla, kterými můžete nechat podsvítit nejen pracovní plochu, ale třeba i vnitřky skříněk.  Rozvržení světel byste měli promyslet ideálně ještě před realizací samotného interiéru.

osvětlení obývacího pokoje

osvětlení obývacího pokoje

Zatímco pracovní plochu v kuchyni vám dostatečně osvětlí zářivky vestavné ve spodní části horních skříněk, nad jídelním stolem vám dobře poslouží lustr a na čtení u pohovky zase postačí stojací lampa. Na to všechno je třeba myslet už na začátku. Platí, že čím více světel do místností zakomponujete, tím bude prostor atraktivnější. Zjednodušeně řečeno: více světelných okruhů vám doma vykouzlí více atmosfér, a v tom právě spočívá kouzlo domova. Myslete taky na to, že čím větší prostor máte, tím víc zdrojů světla budete potřebovat.

Několik funkcí v jednom tlačítku

inteligentní vypínač

inteligentní vypínač

Hodně světel ale neznamená hodně vypínačů – těch by mělo být naopak v moderním interiéru co nejméně, aby prostor zbytečně nerušily. Navíc to není ani praktické – mnohem lépe vám poslouží (a narovinu i lépe vypadají) nástěnné dálkové vypínače různých designů, které mají nastavených několik funkcí najednou (více informací zde). Například s nimi můžete vytahovat rolety a závěsy, zapínat osvětlení baru, podsvícení vnitřních skříněk v obývací stěně apod. – zkrátka cokoliv si zamanete. V Alnusu vám programátor navolí všechny možné funkce na jedno stisknutí tlačítka. Kromě nástěnných designových vypínačů, můžete veškeré tyto funkce mít také ve svém mobilu, či tabletu a ovládat vše z pohodlí vaší sedačky.

Nejúspornější je Led osvětlení

Důležitou otázkou je, jaký typ osvětlení zvolit. Odborníci doporučují kvalitní LED diody, které zajistí maximální úsporu energie, a to díky až 80 krát menší spotřebě oproti běžným žárovkám. Určitě se vyplatí vsadit na značkové žárovky (Phillips, Osram), které by vám měly vydržet průměrně 50 000 hodin! Pozor, dobrý architekt by měl myslet na odvětrávání – zářivky totiž dost topí a nesprávně vyřešeno odvětrání rapidně zkrátí jejich životnost ! ( třeba za 2 měsíce již nefungují )

 

vnitřní osvětlení skříně

vnitřní osvětlení skříně

Výhodou Led technologií je také jejich schopnost postupného stmívání a rozsvěcování, čímž si můžete sami navolit intenzitu světla. Z rozžhaveného lustru můžete ve své moderní ložnici rázem získat intimní osvětlení jako za pomoci svíček. Na výběr dnes máte studené bílé i teplé žlutavé odstíny barev – ve světelných kruzích je můžete střídat podle libosti.

Příspěvek Osvětlení v interiéru pochází z Alnus

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://www.alnus.cz) zde.