Otáčivé hlediště zmizí ze zámeckých zahrad v Českém Krumlově. Bude jinde

Nové otáčivé hlediště by mohlo stát v bývalém zahradnictví za zámeckou zahradou. Vznikla by nová točna i celé její zázemí. To, že aktuálně otáčivé hlediště stojí v barokní zámecké zahradě, bylo dlouhou dobu trnem v oku památkářům i organizaci UNESCO.

Experti z této organizace doporučovali jeho odstranění. Po nesplnění slibu z roku 1992 pak hrozilo Českému Krumlovu vyškrtnutí ze seznamu světového dědictví.

Spory pokračovaly až dodnes, než nakonec obě strany dospěly k řešení. Nové hlediště chtějí sice provozovatelé vybudovat za zdmi zámecké zahrady, sousedící pozemek, kde by scéna stála, ale chtějí na původní zahradu napojit.

[chooze:article;value:485259]

Šlo by o jakési její rozšíření s moderním zázemím pro herce i diváky. Točna je v zahradě od roku 1958. A to, jaké produkce se před otáčivým hledištěm hrají, se vyvíjí. Ale prostor jako takový a to, co se nabízí divákům z hlediska parkování, toalet, stravování, se za posledních 60 let nezměnilo. 

O otáčivé hlediště ale diváci nepřijdou. Během toho, co se opodál bude stavět nové, v provozu by mělo být to původní. Město České Budějovice, kterému točna patří, má s památkáři smlouvu do konce tohoto roku.

Aktuálně se ale jedná o smlouvě na rok 2024 a také o tom, jak bude nynější točna fungovat u nově opraveného letohrádku Bellarie. Výstavba nové scény by měla vyjít asi na jednu a půl miliardy korun.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.