Otázky po atentátu na Fica. Střelec nemusí skončit ve vězení, říká advokátka

Atentátníka policie obvinila z úkladné vraždy ve stádiu pokusu, za kterou mu hrozí 25 let vězení až doživotí. Vše by ale mohlo změnit případné uznání střelce za duševně chorého, uvedl web Topky.sk.

"Takový závěr vyplývá ze skutečnosti, že musí být znalci z oboru psychologie a psychiatrie vypracován znalecký posudek a tento posudek má dát odpověď na to, zda byl schopen rozpoznat závažnost svého jednání, a v důsledku toho dát odpověď na to, zda byl schopen své jednání ovládnout," řekla exprokurátorka Mišíková.

"Pokud by obě odpovědi byly záporné, tedy že nemohl rozpoznat závažnost svého jednání a zároveň nemohl své jednání ovládat, a to na základě podrobného vyšetření psychologem a psychiatrem, muselo by být v takovém případě trestní stíhání zastaveno pro nepříčetnost. V takovém stavu přichází v úvahu ochranné léčení," dodala.

[chooze:article;value:556548]

Doživotí hrozí střelci hlavně proto, že šlo o atentát. "V daném případě by bylo třeba zvážit jeho přístup k této trestné činnosti. Tedy doznání, lítost, mohl by učinit prohlášení o vině. To znamená, že existují určité možnosti, kdy by soud s ohledem na tuto závažnost a dopad mohl zvážit, zda by mu byl uložen trest odnětí svobody v délce 25 let, nebo až doživotí," poznamenala. Vzhledem k věku 71letého střelce ale podle ní velký rozdíl mezi tím, jestli dostane 25 let, nebo doživotí, není. 

Měl střelec komplice?

Generální prokuratura uvalila na případ informační embargo. To je podle Mišíkové správný krok. Slovenští vládní politici se ale k případu stále vyjadřují. 

V neděli například ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok prohlásil, že policie pracuje s verzí, že měl střelec komplice. Předtím se přitom mluvilo pouze o teorii osamělého vlka, tedy atentátníka, který nebyl součástí organizované skupiny.

"Ten člověk komunikoval v komunitě. Komunikoval v komunitě svůj, ani nevím, jestli plán, ale sdělení toho, co vlastně asi plánoval nějakým způsobem udělat, a zároveň došlo k určitému odstranění stop potom, co byl zadržen," řekl v úterý pro Joj 24 vicepremiér Robert Kaliňák.

[chooze:article;value:556330]

Spekulovalo se například o tom, že komplic smazal facebookový profil atentátníka. To ale v úterý popřela společnost Meta, která uvedla, že jej zrušila sama.

Šutaj Eštok ve středu odmítal odpovědět na otázky, zda měl o tom, že profil smazala sama Meta, informace v neděli. Nechtěl ani říct, jestli má o možných komplicích i jiné indicie. "Informace jsou už součástí spisu, takže se k nim nemůžu vyjadřovat," reagoval na dotaz Denníku N.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.