Otec zlomil miminku 11 kostí, dostal podmínku. Urbanová chce zpřísnit tresty

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) hledá 70 miliard do státního rozpočtu. "My si myslíme, že je potřeba hledat úspory ve výši 150 miliard. Myslím si, že na názor máme rozhodně právo. Debata by se měla vést nad tím, jak šetřit na provozu našeho státu," nastínila poslankyně hnutí STAN Urbanová.

Podle ní by se mělo mluvit například o tom, jestli je nutné mít tolik národních dotací. "Další věc je rušení daňových výjimek, ať už oblíbená sleva na manželku/manžela, aby se ten, kdo pečuje nebo nemá příjem, aby byl motivován jít do práce, byť na nějaký poloviční úvazek. Pak je to zrušení státní podpory na stavebním spoření, která nefunguje tak, jak by měla," popsala kroky, které STAN v rámci šetření navrhuje.

[chooze:article;value:496586]

​"Co se týče daní, tam bych nejdříve dala tu nepřímou, třeba spotřební daň jako u vína. Nemůžu slíbit, že to projde, ale myslím, že to je správná věc. U toho vína spotřební daň nula, abychom podpořili dovoz francouzského a italského vína, to nevím, jestli dává smysl. Pojďme naše výrobce podpořit nějak jinak. Pokud myslíme vážně daňovou reformu, tak je hloupost nemít zdaněné víno," zmínila Urbanová. 

Podle ní vláda nyní chce zkrotit státní dluh, aby nenechala budoucí generaci vyrabovaný stát, kde by nebylo na důchody. " Daň z nemovitosti je také citlivé téma, ale uvědomujeme si, že 750 korun pro majitele nějaké větší nemovitosti, to je nesmysl. Pojďme to zvýšit, ať platí třeba 1 500, to nedopadne na nízkopříjmové skupiny obyvatel. Jen hnutí STAN říká, že výnos z této daně by měl zůstat obcím," doplnila.

[chooze:article;value:487554,467148]

​Urbanová se zaměřila na téma domácího násilí, stojí i za iniciativou Pod svícnem, která se tímto problémem zabývá. "Vždycky budu stát na straně obětí. My máme takový pocit, že to, co se děje za zavřenými dveřmi, se nás netýká. Měli bychom pomáhat bližnímu svému. Když bije soused svoji manželku, neznamená to, že to pak nebude dělat vaší dceři. Měli bychom se proto věnovat aktivní pomoci těm lidem," myslí si Urbanová.

Lidé v rámci iniciativy zveřejňují své příběhy. "Maminka, říkáme jí Magda, jednoho dne objevila, že její několikaměsíční miminko má 11 zlomenin po celém těle, protože otec s ním manipuloval tak, jak si asi dokážete představit. Ona sama byla obětí velmi závažného domácího násilí. Snažíme se jí pomoct, jak to jde," nastínila poslankyně.

Dívka, kterou pojmenovali Eliška, si oproti tomu prošla znásilněním od učitele již v osmi letech. "Nebyl to případ, kdy by někdo pochyboval o tom, co ona říká. Ten člověk to udělal, snad to ani nepopřel a odešel s podmínkou. Tyto věci nemají končit u soudu s tím, že ti lidé odchází s podmínkou. Tento systém dlouhodobě podporuje agresory, ale měl by je trestat," míní.

Podle ní je potřeba zlepšit přístup policie, státního zastupitelství i soudů a soudců. "Je potřeba zvednout trestní sazby. Pojďme ty lidi zavírat, jestliže je to 600 znásilnění ročně, to nám těch vězňů tolik nepřibyde. Do občasného zákoníku přibyde definice domácího násilí, která by mohla pomoci například při řízení u rozvodů," uzavřela.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.