Oteplování žene do Česka nové druhy hmyzu. Někdy nebezpečné

Slunéčko asijské, komár tygrovaný nebo sršeň asijská. Některé dosud exotické druhy hmyzu se stěhují do srdce Evropy. "Je to způsobeno postupným oteplováním, kdy druhy, které třeba obývají jižní část Evropy nebo i další tropické oblasti, se k nám šíří a nacházejí zde vhodné podmínky," objasnila mluvčí Zoo Ostrava Šárka Nováková.

Dostat se k nám mohou třeba i jako nechtěný suvenýr. "Člověk si ho přiveze s nějakým materiálem a podobně, takže v tom případě může za tu 'migraci', za to šíření těch organismů, vždycky jenom člověk," řekl entomolog Jiří Skuhrovec.

Například sršeň asijská dělá starosti hlavně včelařům. "Bojovat proti sršním asijským je vlastně velmi problematické, protože mají kolektivní útok a jsou to doslova plenitelé. Dá se bojovat chemicky, ale to zničíme i včely," přiblížil chovatel včel Pavel Košec.

[chooze:article;value:507715]

​"Zatím nebylo prokázáno, že se u nás sršeň asijská vyskytuje, ale vyskytuje se samozřejmě v okolních zemích. Asi je jen otázka času, kdy se objeví i v naší přírodě," míní Nováková. Pokud se se sršněmi člověk setká, odborníci radí vzdálit se a neplašit je. Spíš než sršeň asijská vás v Česku pravděpodobně kousne klíště. Kvůli globálnímu oteplování se nově začalo objevovat i na horách.

Co už ale z tropického hmyzu v tuzemsku máme, tak to je již zmiňovaný komár tygrovaný nebo slunéčko asijské. To může způsobit problémy hlavně zemědělcům. Slunéčko jim dokáže zničit úrodu. "Slunéčko asijské už je plně zabydlené v rámci České republiky, ve městech je to 80 až 90 procent ze všech slunéček, které najdete," sdělil entomolog Jiří Skuhrovec. "Nepůvodní druhy komárů, například komár tygrovaný, mohou přenášet různá horečnatá onemocnění, jako je horečka dengue nebo žlutá zimnice," vyjasnila Nováková.

Komár tygrovaný je už od roku 2012 na jižní Moravě. "Je jich ale u nás velmi málo a nikdy se neprokázalo, že by v Česku někoho některou ze zmiňovaných nemocí nakazili," doplnil Skuhrovec.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.