Otevírací doba o květnových svátcích: Kdy a kam si zajít na poštu či nákup

Dva květnové svátky letos vycházejí na pondělí. Češi se tak v první polovině nadcházejícího měsíce mohou těšit hned na dva prodloužené víkendy. Zatímco Svátek práce 1. května mohou lidé strávit i nakupováním, na Den vítězství by se hrnuli do obchodů zbytečně.

Právě výročí konce druhé světové války 8. května se totiž řadí mezi ty svátky, u kterých zákon nařizuje nechat všechny prodejny nad 200 metrů čtverečních zavřené.

​Zákaz maloobchodního prodeje platí pro většinu tuzemských supermarketů a hypermarketů. Omezení se však netýká obchodů na vlakových nebo autobusových nádražích, na letištích nebo ve zdravotnických zařízeních. Nevztahuje se ani na čerpací stanice, lékárny a velkoobchody.

​Na Den vítězství 8. května tak může zůstat otevřený například hypermarket Albert v DOC Mercury v Českých Budějovicích, který se nachází v místě dopravního uzlu, tedy nádraží. Zákazníci nakoupí také v prodejně Billa na pražském hlavním nádraží. A obslouží vás i v Tescu na čerpacích stanicích. Zavřít nemusí ani Makro, protože je to velkoobchod, potraviny prodává podnikatelům.

[chooze:article;value:497693]

Do všech klasických tuzemských hypermarketů a supermarketů Globus, Kaufland, Penny, Tesco, Albert i Lidl ale musejí lidé vyrazit s předstihem.

Rozvozové služby typu Rohlík.cz či Košík.cz i o svátcích fungují. Lidé si tak mohou jídlo domů objednat.

Česká pošta

Pokud byste si rádi v pondělí 1. května zašli na poštu, dobrou zprávou je, že řada poboček bude na tento svátek otevřená. Na Den vítězství budou prakticky všechny pobočky České pošty naopak zavřené. 

Poslední dubnový den je spojený se stavěním májek. Symbolizují příchod jara (04/2022):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.