Otevírací doba obchodů na silvestra a Nový rok. Kdy a kde nakoupit? PŘEHLED

Spousta Čechů nechává nákupy často na poslední chvíli. Není proto divu, že řada z nich vyrazí do obchodů pro čerstvé potraviny nebo nějakou tu pyrotechniku až v sobotu. Přestože poslední den v roce se nese ve znamení bujarých oslav a veselí, jedná se o běžný den. Obchody jsou tudíž otevřené, a my si tak můžeme zajít pro zásoby.

Většina prodejců se však rozhodla upravit otevírací dobu a zavřít dříve. Než tedy vyrazíte 31. prosince na nákup, je lepší si ověřit, zda má prodejna vůbec ještě otevřeno.

Otevírací doba 31. prosince 2022

Prodejna Otevírací doba
Albert otevřeno do 18:00
Billa 7:00 - 17:00 (vybrané prodejny do 19:00)
Globus otevřeno do 18:00
Kaufland otevřeno do 18:00
Lidl 7:00 - 17:00
Makro otevřeno do 18:00
Penny Market 7:00 - 17:00
Tesco otevřeno do 17:00

O den později si však nenakoupíme. 1. ledna totiž neslavíme pouze Nový rok, ale připomínáme si také Den obnovy samostatného českého státu. Jedná se o státní svátek, kdy musí mít obchody ze zákona zavřeno.

Od roku 2016 totiž platí v Česku zákon v maloobchodech a velkoobchodech. Ten stanovuje, že prodejny nad 200 metrů čtverečních musí ve vybrané svátky zavřít. Na to, zda zákon dodržují, pak dohlíží Česká obchodní inspekce (ČOI).

[chooze:article;value:481317]

Výjimku mají menší prodejny spolu s čerpacími stanicemi, na které se zákaz nevztahuje. Obchodní řetězce však už avizovaly, že i navzdory tomu na Nový rok neotevřou. Jedná se například o supermarkety na hlavním nádraží v Praze či Brně, obchod v českobudějovickém nákupním centru Mercury, na jehož střeše je autobusové nádraží, nebo prodejny na letišti.

Před Vánoci praskaly obchody ve švech. Podívejte se na reportáž:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.