Otevírací doba pošty se může zásadně změnit. Tak to ji rovnou zrušte, zní od lidí

České pošty může v budoucnu čekat citelná změna. Ministerstvo průmyslu a obchodu připravuje zákon, který by dal poštám větší flexibilitu. Zrušil by totiž dosavadní povinnost pošt mít otevřeno každý pracovní den. Na zákon, u něhož je už připomínkové řízení u konce, jako první upozornil portál Novinky.

V praxi by to znamenalo, že by méně využívané pošty v Česku mohly zkrátit své otevírací hodiny a některé dny vůbec neotevřít. "Návrh upravuje možnost ve vyhlášce stanovit požadavky na časovou a místní dostupnost základních služeb tak, aby bylo možné lépe nastavit kritéria dostupnosti základních služeb," stojí v důvodové zprávě zveřejněné na portálu Odok.

[chooze:article;value:533760]

Otevírací hodiny se tak budou moci měnit, pokud je v okolí dostatek dalších poboček. Těch však po loňském hromadném rušení výrazně ubylo. V rámci úsporných opatření zrušilo ministerstvo vnitra na 300 poštovních poboček zejména ve městech, kde se nacházelo několik pošt.

Místo očekávaných obav, že tento krok povede k frontám a delší čekací době, lidé na internetu reagují spíš výzvami, ať Česká pošta skončí úplně. "Nemusejí otevírat vůbec, jednou jim to dojde," zní jeden z názorů. "Nic nového, jen jako bonus bude zavřeno," tvrdí další.

"Už teď kvůli práci poštu nestíhám po zrušení poboček a úpravě pracovní doby. Nechcete rovnou poštu zrušit úplně? Podle mě by to bylo nejlepší," říká další z mnoha hlasů. 

Česká pošta však tvrdí, že pokud zákon projde, pro klienty pošty to nebude představovat problémy. "Pouze to upravuje stávající stav otevíracích hodin tak, aby odpovídal místním podmínkám a umožňoval určitou flexibilitu. Dnes musíme mít otevřené pobočky každý pracovní den minimálně 15 hodin týdně. Český telekomunikační úřad to může nastavit na třeba čtyři dny a dvacet hodin," řekl Novinkám mluvčí České pošty Matyáš Vitík.

[chooze:poll;value:459f1c9fa3561f14f9f34f68ebd4cba346fcc8f2;layout:tn_nova]

​Česká pošta loni snížila ztrátu o miliardu. Za rok 2024 můžeme být na nule, říká mluvčí:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.